COTLET DE PORC FIERT IN LAPTE

cropped-cartofi.jpg

Aceasta este o metoda simpla de a gati un cotlet de porc, pentru a obtine o carne suculenta.

INGREDIENTE (6 portii):

  • o bucata de cotlet de porc, cat sa incapa pe fundul cratitei in care-l veti gati
  • 1 morcov
  • 1 ceapa de marime mijlocie
  • 1 tijă de țelină apio
  • 1 patrunjel radacina
  • 1 catel de usturoi
  • 60 gr de unt
  • 150 ml vin alb sec
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 1 litru de lapte 3.5% grasime
  • 2-3 crengute de rozmarin
  • sare si piper negru

USTENSILE:

  • cratita cu fundul dublu
  • blender
  • sita
  • sfoara alimentara
  • o bucata de tifon
  • spumiera

MOD DE PREPARARE:

  1. Carnea se spala, se sterge de apa si se curata de pielite.
  2. Se leaga strans cu sfoara alimentara, astfel incat carnea sa-si pastreze forma.
  3. Legumele se curata, se spala si se toaca grosolan. Crengutele de rozmarin se pun in bucata de tifon si se leaga strans cu sfoara alimentara.
  4. Se pun la incins intr-o cratita untul impreuna cu cele 2 linguri de ulei de măsline, la foc mare. Cand s-au incins se prajeste carnea cate un minut pe fiecare parte, inclusiv pe capete. Acest proces se numeste”sigilare” iar rolul este este de a forma rapid o crusta si a pastra in interior sucurile carnii.
  5. Se pun acum si legumele tocate, se calesc rapid.
  6. Se adauga vinul alb, se lasa un pic sa se evapore alcoolul.
  7. Laptele se toarna peste carne, se reduce flacara la minim. Laptele trebuie sa acopere carnea, dar sa nu o depaseasca.
  8. Se scufunda si saculetul cu rozmarin. Se pune capac.
  9. Din acest moment, in functie de marimea bucatii de carne va fi necesara intre o ora si o ora jumate. Pe la jumatatea timpului de coacere se pune sare si piper negru macinat mare. Bucata de carne se intoarce din cand in cand.
  10. La finalul timpului de fierbere se stinge flacara si se lasa vasul acoperit 10-15 minute.
  11. Se scoate carnea, se taie sfoara alimentara si se pune carnea intr-un vas care poate fi ulterior incalzit.
  12. Se inlatura saculetul de rozmarin si, cu o spumiera, se aduna toata proteina din lapte, care s-a coagulat si ridicat la suprafata. Veti vedea ca s-a separat de lichid. Nu va speriati de aspectul de „taiat” al laptelui, asa trebuie sa fie.
  13. Se paseaza in blender proteina din lapte impreuna cu 1-2 polonice din lichid si cateva bucati de legume. Nu le puneti pe toate, trebuie sa predomine gustul de smantana, mai putin de legume. Consistenta sosului trebuie sa fie ca o smantana mai subtire, prin urmare se poate ajusta punand mai mult lichid sau mai multe legume.
  14. Se strecoara prin sita pentru un aspect catifelat, se asezonaza dupa gust.
  15. Pentru montarea farfuriei se taie felii de 3-4 mm grosime si se toarna sosul de lapte deasupra.

 

 

Be the first to comment

Lasă un răspuns