Antricot de vită cu sos de unt si tarhon

Cu carnea lucrurile stau foarte simplu. Se taie antricotul felii groase un deget, se presară deasupra piper negru macinat gros, rozmarin proaspăt tocat si se unge bine cu ulei de măsline pe ambele părti. Se lasa jumătate de oră la temperatura camerei. Se presară cu sare de mare si se pune pe grătarul incins. Cateva secunde pe o parte si pe cealalta ne asigură o friptură fragedă.

Cu sosul, treaba se complică! Sosul pe care l-am facut, si care vă garantez ca este foarte gustos, este un hibrid intre sosul beurre blanc, zabaione si sos bearnaise, de aceea l-am numit „sos de unt cu tarhon”.

INGREDIENTE:

pentru sosul de unt cu tarhon

  • 3 gălbenusuri
  • 50 ml apă rece
  • 100 gr unt foarte rece, tăiat cuburi egale
  • 50 ml otet
  • o legatură de tarhon
  • sare
  • piper negru măcinat mare

USTENSILE:

  • bol
  • o cratită in care sa intre bolul, pentru baia de abur
  • tel in forma de pară
  • un ibric
  • o strecurătoare de ceai.

MOD DE PREPARARE:

  1. Intr-un ibic se pun la fiert otetul, câteva fire de tarhon, sare, piperul negru.
  2. Se fierbe pană compozitia scade si rămane doar un sfert din compozitie.
  3. Se fitreaza lichidul si se dă deoparte.
  4. In cratita in care se va face bain-marie se pune apa la fiert.
  5. Intr-un bol se bat bine gălbenusurile cu apa rece, pană cresc in volum de 4-5 ori. Trebuie sa incorporeze mult aer.
  6. Se pune bolul peste cratita cu apa care fierbe pe foc (bolul nu trebuie sa atinga apa) si se bat gălbenusurile pană se ingroasă, iar amestecul este stabil. Se toarnă in fir subtire si compozitia cu otet.
  7. Se dă bolul deoparte si, cat timp amestecul este cald, se pun cuburile de unt pe rand, amestecand bine.  Inainte să se topească de tot o  bucata, se pune cealaltă.
  8. Se continuă sa se amestece bine cu telul pană sosul se ingroasă bine si are o consistentă precum smantana mai subtire.
  9. Se toacă mărunt tarhonul si se adaugă la compozitia cu unt.
  10. Se pastreză intr-un loc caldut pană la servire.

SFATURI:

  • Amestecati sosul continuu, nu intrerupeti pană nu este gata.
  • Bolul in care bateti ouăle nu trebuie sa atingă apa care fierbe, prin urmare vedeti de la inceput ce vase intră unul in celalalt.
  • Serviti sosul imediat. Dacă sta prea mult incepe sa se sleiască untul. Se poate incalzi usor, tot la baie de abur.

 

 

Be the first to comment

Lasă un răspuns