Big cheesecake cu zmeură

Va marturisesc ca am acesta reteta de ani de zile, dintr-o revista frantuzeasca cumparata din cine stie ce aeroport, si am facut-o de nenumarate ori pana m-am plictisit de ea. Am trecut-o la capitolul „poate o data pe an”, imi place sa incerc mereu preparate noi! Fiind sezonul zmeurei, cumpar zilnic cate o caserola mica in ideea sa pregatesc o sarlota de zmeura cu piscoturi  facute de mine. Tot zilnic aman pe a doua zi, tehnica de preparare a sarlotei fiind una lunga, iar zmeura cumparata cu o zi inainte isi gaseste sfarsitul in iaurtul natur pe care-l consum la micul dejun. Ieri, dupa ce-mi spusesem sa abandonez ideea de a mai pregati un desert cu zmeura mi-am amintit brusc de reteta aceasta de cheesecake, foarte simplu de executat.

INGREDIENTE:

  • 150 gr unt moale la temperatura camerei
  • 200 gr zahar tos
  • 4 oua
  • 1 kg branza proaspata de vaca (o branza mai fina, dar sa nu fie dietetica)
  • 1 plic cu praf de budinca de vanilie (Dr. Oetker)
  • 100 gr zmeura proaspata (sau congelata)

in plus:

  • zahar pudra pentru decor

USTENSILE:

  • o forma de tort cu marginea detasabila, diametrul 24 cm
  • hartie de copt
  • bol incapator
  • mixer

MOD DE PREPARARE:

  1. Se incalzeste cuptorul la 200 de grade.
  2. Untul moale la temperatura camerei, se freaca cu zaharul tos pana devine o crema spumoasa.
  3. Se adauga ouale pe rand, frecand bine dupa fiecare.
  4. Dupa ce au fost bine incorporate ouale, se adauga branza apoi praful de budinca. Se amesteca astfel incat sa fie o compozitie omogena.
  5. Se toarna tot amestecul in tortiera unsa cu unt, pe fundul careia s-a pus hartie de copt.
  6. Se presara deasupra zmeura proaspata.
  7. Se reduce cuptorul la 175 grade, functie statica, si se da forma la cuptor pentru 60 de minute, in zona inferioara a cuptorului, dar nu pe ultimul rand (cand va uitati la cuptor, socotiti pe unde ar fi 3/4, de sus in jos, si acolo asezati gratarul).
  8. Dupa 20 de minute asezati deasupra prajiturii o foaie de hartie de copt (nu sigilati, doar asezati hartia!!!)
  9. Dupa scurgerea timpului de coacere, scoateti si pudrati cu zaharul pentru decor.

SFATURI:

  • Desertul poate fi consumat si de persoanele cu intoleranta la gluten.
  • Branza proaspata de vaci se gaseste la galetuse de 1 kg in orice supermarket. Va recomand cu caldura branza pentru cheesecake-uri „Natural-Cream Cheese ARLA”, dar la galetusa doar la Metro gasiti. Nu cumparati aceeasi marca in cutii de gramaj mic din supermarketuri, am patit-o, nu corespunde cantitatea inscrisa pe ambalaj!
  • Daca folositi branza proaspata de vaci, incercati sa o tineti cateva minute intr-o stecuratoare  sa se scurga de zer.
  • Nu folosti o branza dietetica, are prea mult lichid.
  • Cheesecake-ul va creste incet, dar va fi mai mare decat forma (o frumusete!). Incercati sa nu va bucurati prea tare, cand o scoateti din cuptor se va lasa.
  • Prajitura se arde foarte tare si repede, este esential sa puneti hartia de copt cum v-am indicat si forma ar trebui tapetata toata cu hartie, inclusiv peretii.
  • Cand o scoateti din cuptor lasati-o sa se racesca in forma, neavand faina crapa foarte usor cand este calda, nu este stabila.
  • Nu folositi altfel de forma, doar din aceea cu marginea detasabila.
  • Serviti-o rece, calda nu este buna. Cand spun rece ma refer la temperatura camerei.
  • Pastrati-o la frigider, se altereaza destul de usor.

 

Be the first to comment

Lasă un răspuns