Fursecuri umplute cu mere si gem de portocale

Daca ar fi un concurs de biscuiti, reteta aceasta as prezenta-o, mi-a reusit de fiecare data si este usor de facut. Este un desert pe care-l puteti realiza impreuna cu copiii sau cu o prietena draga, apoi il savurati cu un pahar de lapte sau o ceasca de cafea. Aluatul este cel folosit la tarte. Cand aveti prea mult gem prin camara si nu se prea consuma, il puteti trasforma intr-un desert folosind acest aluat ca baza pentru tarta. Usor de tinut minte, plecati de la ideea ca se foloseste unt pe jumatatea cantitatii de faina iar zahar, cat untul. V-am zapacit?! Mai bine va scriu cantitatile si las pe alta data reteta de tarta.

INGREDIENTE

pentru aluat:

  • 220 gr faina
  • 100 gr unt rece
  • 100 gr zahar
  • 1 ou
  • 6 gr praf de copt

 

pentru umplutura:

  • 2 mere
  • 2 linguri pline de gem de portocale
  • 50 gr unt
  • 1 lingura de zahar

USTENSILE:

  • sucitor
  • plansa pentru intins aluatul
  • robot de bucatarie (optional)
  • un inel pentru taiat aluatul cu un diametru de 6 cm
  • hartie de copt
  • tavi

MOD DE PREPARARE:

1. Aluatul:

 

  • Taiati untul rece in bucatele mici.
  • Cerneti faina  intr-un bol si  puneti bucatelele de unt, presarati zaharul, praful de copt si spargeti oul in mijloc.
  • Framantati rapid un aluat pana ce nu se mai lipeste de mana.
  • Infasurati in folie alimentara si dati la frigider 30 de minute.

 

Varianta cu robotul de bucatarie (eu folosesc robotul)

 

  • Puneti faina cernuta in robot si untul rece bucatele. Dati cateva implusuri scurte. Adaugati zaharul, praful de copt, oul si tineti lamele in miscare pana cand aluatul se desprinde de pereti.
  • Scoateti aluatul pe o plansa pe care ati presarat faina, mai framantati un pic aluatul cu varful degetelor, dati forma de bila. Infasurati aluatul in folie si dati la frigider 30 de minute.

2. Umplutura:

  • Spalati si curatati merele de coaja si cotor, taiati-le bucatele mici cat niste zaruri.
  • Intr-o tigaie caliti merele in unt, presarati o lingura de zahar si lasati la foc mic pana se inmoaie compozitia. Adaugati gemul de portocale, puneti capac si lasati pe foc pana se patrunde de gust. Daca vedeti ca s-a evaporat prea tare lichidul puteti adauga 2 linguri de suc de mere sau suc de portocale. Marul nu trebuie sa se trasforme intr-un piure, dar cubuletele trebuie sa fie patrunse.
  • Cand este gata dati deoparte si lasati sa se racoreasca.

3. Formarea fursecurilor:

  • Presarati faina pe plansa de lucru
  • Scoateti aluatul din frigider, impartiti-l in jumatate
  • Jumatatea pe care nu o folositi imediat infasurati-o in folie alimentara. Nu mai bagati la frigider.
  • Presarati faina si pe sucitor si intindeti foaie ca la taitei, de circa 2 mm grosime.
  • Daca vi se lipeste de plansa, nu disperati. Adunati rapid aluatul, framantati-l cu mana incorporand faina de pe plansa (uneori din cauza umiditatii din aer aluatul poate avea nevoie de mai multa faina) si intindeti inca o data. Eu am patit-o de nenumarate ori.
  • Asigurati-va ca aluatul se desprinde cu usurita de pe plansa de lucru apoi incepeti sa taiati discuri cu ajutorul formei de taiat, cu cat mai putine pierderi.
  • Un disc da si unul nu, puneti cate o lingurita de umplutura in mijloc.
  • Asezati cu grija peste discul cu umplutura unul simplu si sigilati usor marginea cu degetele. Nu trebuie sa presati prea tare, important este sa nu iasa umplutura.
  • Pregatiti o tava tapetata cu hartie de copt si asezati fursecurile in tava de copt, cam 3 pe rand.
  • Dati la cuptor (preincalzit) 180 grade, 15 minute.
  • Continuati pana la epuizarea aluatului.

SFATURI:

  • Reutilizati si aluatul ramas dupa decupare. Framantati usor cu degetele si intindeti foaie din nou.
  • Atentie la exesul de faina, poate modifica dramatic aluatul. Cand presarati faina pe plansa de lucru, sa fie un val subtire, cat sa impiedice aderenta.
  • Fiind gurmanda eu am folosit o combinatie contrastanta de mar dulce si gem de portocale amare. Voi puteti folosi mere acrisoare si gem din portocale dulci sau ambele dulci, cum va place.

 


Be the first to comment

Lasă un răspuns