Paella valenciana.

        Exista foarte multe variante de paella valenciana. Preparatul s-a nascut la Valencia, oras la mare care are in partea de sud un lac natural cu apa dulce, legat de mare printr-un mic canal. Initial era un fel de mancare consistent pe care si-l preparau agricultorii care lucrau toata ziua in orezarii si se gatea cu ce se gasea la indemana pe canal: orez, rata salbatica, iepure, melci, raci, fasole verde, rosii. Cum nu se gasea intodeauna rata salbatica acesta era inlocuita cu carne de pui sau iepure. Prin urmare o paella valenciana autentica trebuie sa contina aceste ingrediente. Pestele si alte ingrediente au fost adaugate in timp prin fuzionarea cu alte variante  ale bucatariei regionale spaniole.

Iata versiunea mea de paella:

INGREDIENTE (8 portii)

  • 720 gr orez carnaroli sau arborio
  • 50 ml ulei de masline
  • 10 bucati de pulpa de pui partea superioara, fara pielite
  • 200 gr fasole verde congelata
  • 150 gr fasole alba fiarta
  • 2 rosii decojite
  • 16 creveti prefierti
  • 2 catei de usturoi
  • 1/2 ardei gras verde
  • 1/2 ardei gras galben
  • 1,5 l supa de pui
  • 2 plicuri cu sofran
  • 16 midii proaspete
  • 200 gr inele de calamar
  • sare si piper

USTENSILE:

  • Tigaie pentru paella, cu diametrul de 50 cm.

MOD DE PREPARARE:

         Pregatiti-va intai toate ingredientele. Spalati si curatati carnea de pielite, taiati-o in bucati de marimea unei cutii de chibrituri, uscati-o bine cu prosoape de hartie. Rosiilor (decojite) eliminatile semintele iar pulpa taiati-o in cubulete de marimea unor zaruri mici. Taiati in cuburi mici ardeii si tocati usturoiul. Daca nu aveti supa de pui, pregatiti una din 2 cuburi. Spalati bine midiile pe exterior cu o perie aspra si eliminatile barba. Lasati-le in apa rece 20 de minute sa elimine nisipul, scoateti-le din apa, acoperiti-le cu un servet ud si bagati-le la frigider. Clatiti rapid crevetii si inelele de calamar, dati-i la frigider. Scoateti fasolea din conserva, treceti repede prin jet de apa rece si lasati-o intr-o strecuratoare sa se scurga bine.

  1. Incingeti uleiul in tigaie si prajiti bucatile din carne de pui pe ambele parti, pana devin aurii.
  2. Impingeti carnea intr-o parte a tigaii si prajiti rapid fasolea verde apoi adaugati usturoiul, rosiile si ardeii grasi. Caliti 2-3 minute.
  3. Amestecati totul si turnati supa de pui cat sa acopere si sa depaseasca de un deget compozitia. Lasati sa fiarba 15 minute.
  4. Gustati si asezonati cu grija.
  5. Intre timp dizolvati sofranul in jumatate de pahar cu supa calda.
  6. Incingeti cuptorul la 220 de grade.
  7. Cand s-au scurs cele 15 minute, completati din nou cu supa pana la nivelul precedent si cand incepe sa dea in clocot puneti tot orezul si distribuiti-l in mod uniform, cu o lingura, in tigaie.
  8. Adaugati sofranul si inelele de calamar.
  9. Dupa 10 minute puneti midiile, crevetii si fasolea alba. Scuturati tigaia din cand in cand, asa cum faceti cu oala de sarmale, nu mai puteti amesteca cu lingura.
  10. Lasati sa fiarba inca 5 minute.
  11. Puneti tigaia la cuptor si lasati 5-6 minute pana ce observati ca a facut o crusta de jur imprejur si a fost absorbit tot lichidul.
  12. Serviti fierbinte.

SFATURI:

  • In unele magazine se gaseste orez special pentru paella.
  • Folositi doar calitatile de orez indicate in reteta.
  • Sofranul il gasiti in supermarketuri la raionul de condimente.
  • Midiile se gasesc la raionul de peste al supermarketurilor. Se vand doar la saculete. La Metro se gasesc in cantitati mai mici, pasteurizate.
  • Daca nu ati mai curatat vreodata midi, documentati-va pe YouTube, sunt o gramada de filmulete cu explicatii. Nu este greu, este mai usor decat sa cureti un peste de solzi si mațe.
  • Daca nu aveti tigaie pentru paella folositi o tigaie wok sau o tigaie antiaderenta mai mare, in cazul din urma reduceti cantitatile pe jumatate.
  • Daca nu gasiti inele de calamari puteti renunta la ele, nu le substituiti.
  • Fasolea verde nu se decongeleaza, de fapt nicio leguma congelata nu se dezgheata.
  • Nu va coditi sa puneti fasole alba in orez, combinatia este excelenta. Daca nu va place inlocuiti fasolea cu mazare verde congelata, dar atunci o puneti deodata cu orezul.
  • Puteti inlocui pulpele cu bucati de piept de pui.

         Poate parea o reteta complicata, dar va garantez ca este foarte usor de facut. Odata ce vi se da mana puteti sa va faceti propriile combinatii, important este sa pastrati proportiile intre orez si restul ingredientelor (calculati intre minim 60 si maxim 90 de grame de orez de persoana). Va asigur ca este o tigaie care aduna familia in jurul ei!

Be the first to comment

Lasă un răspuns