Pasta alla Norma (Paste cu vinete şi ricotta sărată)

Azi am gatit doar pentru mine. O portie zdravana de paste, ca pentru unul care a tras la coasa toata ziua! Am cumparat de vreo saptamana un ghiveci cu busuioc. Il tin pe pervazul din bucatarie, in dreptul chiuvetei. Miroase incredibil si are frunzele mari, sanatoase, apetisante. De cate ori sunt in dreptul chiuvetei mi se face pofta instantaneu de sos de rosii parfumat cu busuioc. In dupa masa asta sunt singura acasa si n-am chef sa fac lucruri complicate, s-a racit brusc afara si nici in casa nu se sta confortabil, ma gandesc deja sa-mi scot din dulap o paturica fleece. Ar fi binevenita o supa groasa de legume, dar nu am suficiente legume. Rosii am, trebuie sa le consum cat mai repede, sunt prea coapte. Ma hotarasc sa-mi fac paste alla Norma, un preparat sicilian. Am mancat in restaurante de nenumarate ori paste alla Norma, niciodata nu m-au dat pe spate, le mancam doar pentru ca aveau legume, in alternativa la carne. Reteta contine vinete iar vanata este satioasa, nu simti lipsa carnii. Am vazut la televizor un celebru chef britanic, atat de celebru ca nu-i stiu numele, cum prepara aceste paste. M-a fascinat faptul ca din toate retetele de paste a ales sa faca tocmai acest fel, si am inceput sa-l reevaluez. De atunci am inceput sa-l fac destul de des, desi nu am intotdeauna ricotta sarata.

INGREDIENTE (4 portii):

  • 350 gr pasta tip rigatoni
  • 700 gr rosii bine coapte
  • 2 vinete marime mijlocie
  • 2 catei de usturoi
  • busuioc proaspat, cateva frunze
  • ulei de masline
  • sare si piper
  • o lingurita rasa de zahar
  • branza ricotta sarata (branza tare, pentru ras)

USTENSILE:

  • oala 3l
  • 2 tigai

MOD DE PREPARARE:

  1. Spalati bine rosiile, decojitile si taiatile in bucati.
  2. Puneti una dintre tigai pe foc, si puneti uleiul la incins. Caliti usturoiul si adaugati pulpa de rosii impreuna cu cateva foi de busuioc. Adaugati sare, piper si o lingurita rasa de zahar. Reduceti focul si lasati si fiarba molcom, pana se dezintegreaza pulpa.
  3. Spalati vinetele, uscati-le bine. Eliminati cotorul si taiati-le in felii lungi, de la baza pana la cotor, de 1 cm grosime. Taiati apoi in cuburi. Nu eliminati coaja.
  4. Prajiti-le in baie de ulei. Sunt gata cand sunt aurii. Scoateti-le pe hartie absorbanta de bucatarie si dati-le un praf fin de sare.
  5. Puneti apa la fiert, in oala de 3 l. Cand da in clocot puneti 1 lingurita de sare de mare apoi adaugati pastele si fierbeti-le conform instructiunilor de pe pachet, minus 1 minut.
  6. Cand sunt gata scoateti-le cu o spumiera si adaugati-le la sosul de rosii. Lasati sa se caleasca impreuna 1 minut. Piperati din nou. Nu mai adaugati sare, branza este destul de sarata.
  7. Puneti in farfurii, adaugati cubuletele de vinete, presarati branza rasa si ornati cu foi de busuioc.

SFATURI:

  • Branza ricotta sarata seamana cu telemeaua sarata uitata prin frigider, cand s-a uscat foarte tare :))) Daca nu a prins miros de frigider o puteti folosi dand-o pe razatoarea cu ochiuri mici.
  • In loc de ricotta sarata puteti folosi pecorino romano.
  • Pecorino romano se gaseste la orice raion de branzeturi a unui magazin (in zona cu branzeturi tipul: brie, emmentaler, gouda, parmezan) ambalat individual in felii triunghiulare.
  • Cubuletele de vanata prajita sunt o bunatate, nu ciuguliti prea multe, va sticati pofta de mancare!

Be the first to comment

Lasă un răspuns