Supa de fasole cu paste (Pasta e fagioli).

Pasta cu fasole este un preparat taranesc difuzat pe tot teritoriul Italiei. Fiecare regiune are varianta sa si fiecare familie considera ca detine reteta autentica. Se face cu fasole alba, neagra sau pestrita, cu şorici sau prosciutto, cu coaja de parmezan sau fara, cu pasta de tomate sau rosii proaspete, cu paste cu ou sau paste din grau dur. Indiferent de reteta aleasa, preparatul este delicios. Inevitabil am si eu varianta mea de supa. Unde-i provocare, hop si eu! Si pentru ca nu-mi place sa am viata usoara, am optat pentru paste cu rozmarin, homemade.

INGREDIENTE:

pentru supa de fasole:

  • 400 gr fasole pestrita, uscata
  • 4 frunze de salvie
  • 1 crenguta de rozmarin proaspat
  • 2 catei de usturoi
  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • 2 tije de telina apio
  • ulei masline
  • sare si piper

pentru paste:

  • 1 ou
  • 100 gr faina
  • ace de rozmarin proaspat
  • sare

in plus:

  • cateva felii de paine veche
  • usturoi

USTENSILE:

  • oala
  • cratita de 3 l
  • plansa de lucru
  • sucitor
  • blender de mana

MOD DE PREPARARE:

  1. Pregatiti pasta: punteti faina intr-un castron si faceti o groapa in mijloc. Bateti bine oul si adaugati-l in mijloc impreuna cu un praf de sare  si acele de rozmarin tocate marunt si incepeti sa incorporati faina. Cand s-a ingrosat aluatul, framantati cu mana pana devine elastic si nu se mai lipeste. Infasurati in folie alimentara si dati la rece 30 de minute. Scoateti aluatul, intindeti foaie subtire cu un sucitor si taiati patrate de 2×2 cm. Pot fi forme neregulate. Intindeti patratelele de pasta pe un prosop de bucatarie curat si lasati sa se usuce.  Puteti opta sa cumparati pastele, eliminand aceasta etapa. Se preteaza orice fel de pasta scurta cu ou sau din grau dur.
  2. Curatati si spalati fasolea bine, puneti-o la inmuiat de seara pana dimineata.
  3. Puneti fasolea la fiert intr-o oala incapatoare si adaugati o ceapa, un morcov si o tija de telina apio. Fierbeti in functie de cat este fasolea de tanara, astfel incat sa ramana boabe intregi. La jumatatea timpului de fierbere adaugati sare.
  4. Cand este gata inchideti focul.
  5. Eliminati legumele din supa si puneti deoparte 2-3 polonice de boabe si 1-2 polonice de lichid.
  6. Cu ajutorul unui blender de mana faceti un piure subtire din boabele pe care le-ati pus deoparte si un pic din lichidul in care a fiert.
  7. Tocati marunt legumele crude ramase: ceapa, morovul si tija de telina apio cu tot cu frunze (eu le toc cu robotul de bucatarie) si zdrobiti usturoiul cu lama cutitului.
  8. Intr-o tigaie incapatoare sau o cratita (eu folosesc cratita de tuci emailata) puneti 4 linguri de ulei de masline la incins. Adaugati usturoiul, o crenguta de rozmarin si frunzele de salvie. Lasati sa se aromatizeze uleiul pana cand usturoiul incepe sa devina auriu. Eliminati-le (usturoiul, rozmarinul si salvia), si puneti in locul lor legumele tocate. Caliti bine apoi adaugati fasolea boabe ramasa si cate un polonic din lichidul in care a fiert. Lasati sa fiarba bine impreuna cu legumele calite. Adaugati si piureul de fasole si mai lasati sa dea in cateva clocote. Pe parcurs gustati si adaugati sare si piper daca este cazul.
  9. Fierbeti pastele in apa cu sare (dupa instructiunile de pe pachet minus 2 minute ).
  10. Adaugati pastele peste supa de fasole si lasati supa sa fiarba inca 2 minute. Inchideti focul, dati deoparte.
  11. Incingeti cuptorul la 180 grade.
  12. Taiati in doua un catel de usturoi si frecati cateva felii de paine veche. Presarati ulei de masline si dati la cuptor pana devin aurii.
  13. Serviti in castronele de lut cu felii de paine prajita cu usturoi si un fir de ulei de masline crud, deasupra.

SFAT:

  • Apio este o varietate de telină, se consuma doar tijele groase si frunzele. Se gaseste in orice supermarket, in orice perioada. Producatorii romani au inceput sa o cultive si la noi de cativa ani, eu o gasesc la piata in perioada de vara-toamna. Obisnuiti-va sa consumati telina apio, aceasta leguma este mult mai sanatoasa decat telina radacina. Pe langa proprietatile depurative, apio este un bun stimulent pentru circulatie, este bogata in fibre, in minerale (potasiu si magneziu), in acid folic si vitamina C, iar pentru faptul ca frunzele se hranesc prin fotosinteza nu acumuleaza amidon si zaharuri.

Be the first to comment

Lasă un răspuns