Gratin de conopidă cu gorgonzola dulce.

Gatesc foarte rar conopida desi, cand merg la piata si vad cat este de frumoasa, imi lasa gura apa. Din cauza ca o fac rar, nu prea-mi aminteam reteta, difera un pic de pastele quattro formaggi. Am acumulat, fara exagerare, cam 1 metru cub de retete. Scrise pe servetele de hartie, pe plicurile de la facturile de gaz, pe verso la bonuri de cumparaturi, scrise de mana, pe calculator  sau la masina de scris. Retetele le culeg de peste tot si pe langa cele romanesti, mai traduc din engleza, franceza sau italiana. Mi-am format in timp un mod de abrevieri, doar de mine inteles. Pe asta cu conopida atat de tare am abreviat-o ca nici eu n-am mai inteles ce-am scris. Ieri am ajuns mai devreme acasa, sa coc niste prajiturele pentru mic dejun. Printre suduieli, ca asteptam sa-mi iasa din cuptor prajiturile facute in transe, am facut si conopida (pe zi ce trece ma gandesc ca este posedat cuptorul meu!). Din cauza cuptorului reteta de conopida am gresit-o de trei ori, dar preparatul este atat de gustos incat m-am hotarat sa v-o trasmit exact asa cum am facut-o.

INGREDIENTE (4 portii):

  • 1 conopida mijlocie (500 de grame)
  • 220 gr paste scurte (tip melcisori)
  • 250 gr smantana de gatit
  • 100 ml lapte integral grasimi
  • 150 gr gorgonzola (dolce, de preferat)
  • 100 gr pecorino romano ras
  • 50 gr parmezan ras
  • nucsoara
  • sare
  • piper
  • unt pentru uns forma, plus de pus deasupra cativa fulgi

USTENSILE:

  • tava care merge la cuptor
  • oala 2 l
  • cratita de 1 l

MOD DE PREPARARE:

  1. Incingeti cuptorul la 180 grade.
  2. Curatati conopida, spalati-o, si desfaceti-o in buchetele cat mai mici.
  3. Puneti apa la fiert intr-o oala. Cand fierbe apa puneti o lingurita de sare si fierbeti buchetelele de conopida 10 minute.
  4. Scoateti-le cu o spumiera iar in locul lor puneti la fiert pastele, dupa instructiunile de pe pachet, minus 1 minut.
  5. Intre timp intr-o craticioara incalziti laptele la foc mic. Adaugati gorgonzola dulce taiata in bucati si cu ajutorul unui tel amestecati continuu pana se descompune toata. Adaugati branza pecorino rasa, continuati sa amestecati pana cand branzeturile devin o crema fluida. Adaugati smantana de gatit si tineti la foc mic, amestecand uneori, dar cu mare atentie, sa nu o ardeti. Condimentati cu nucsoara macinata.
  6. Ungeti forma sau tava cu unt.
  7. Cand sunt gata pastele, strecurati-le si amestecati-le cu conopida si crema de branza. Presărați piper proaspăt râșnit.
  8. Asezati-le in tava, presarati deasupra cativa fulgi de unt si parmezan.
  9. Dati la cuptor 180 grade, 40 de minute, veti simti dupa miros cand sunt gata.

SFATURI:

  • Folositi paste scurte, tubulare.
  • Branza topiti-o pe cel mai mic ochi de la plita, la flacara mica.
  • Nu puneti multă sare, în mod special dacă ați folosit o brânză gorgonzola picantă, branza este destul de sarata, riscati sa distrugeti preparatul.
  • Trebuie sa rezulte un gratin crocant deasupra, dar cu mijlocul moale. Daca considerati ca este prea putin lichid mai puteti adauga lapte in tava de copt.

Be the first to comment

Lasă un răspuns