Supă cremă din linte roşie şi crutoane condimentate.

    Sunt la pat de doua zile. Nimic grav, doar reminiscentele unui trecut nu foarte indepartat. Azi ar fi a treia zi. Am vazut toate serialele de pe toate canalele si salteaua, foarte confortabila de altfel, incepe sa ma intepe. Frig afara, nu foarte cald in casa, conditii ideale sa te simti deprimat. M-am ridicat cu chiu cu vai, constienta fiind ca din ce zac, as zace si mai mult. Primul lucru, am schimbat asternuturile si am aerisit indelung. M-am infofolit intr-un poncho lung cu frajuri, are desene precum o patura, si mi-am luat in picioare o pereche de cizme de casa. Tommy nu le poate suferi, le latra de ieri intr-una. Stau in living pe un scaun, de citit n-am chef, televizorul refuz sa-l deschid azi. Tommy ma fixeaza cu privirea, doua zile a fost in pat langa mine, nici apa nu i-a trebuit, nu intelege ce vreau sa fac-in functie se mine isi face si el program. Este cuifulit si cam miroase, luni il programasem la frizer si n-am mai ajuns. As putea sa-l spal, dar nu sta la periat, blanita bichonilor are nevoie de un tratament special, mai bine-l reprogramez. In ciuda faptului ca nu prea pot face efort, ma plesneste o idee geniala: voi face croissants cu unt! Timp am (in total dureaza cam 8 ore), greu nu mi se mai pare, ii fac regulat de aproape doi ani. Maine, daca ma voi simti in stare, va dau reteta si modul de preparare. Intre o pauza de pliat aluatul de croissants mi-am facut o supa crema din linte rosie. Camara mea este burdusita cu cereale si leguminoase de tot felul: linte rosie, verde, de munte, naut, fasole uscata de toate culorile, orz, arpacas. Pe toate le folosesc in anotimpul rece la supe groase de legume (minestrone), supe crema sau garnituri la carne. Lintea rosie este o bogata sursa de fibre si proteine, in plus fierbe foarte repede. Practic nu am o reteta, va descriu ce am facut.

MOD DE PREPARARE: 

  1. Se face o supa de legume dintr-un litru de apa si un cub de legume.
  2. Intr-o cratita, in 2-3 linguri de ulei, puneti la calit o ceapa rosie taiata cubulete.
  3. Cand s-a calit ceapa puneti si 2 cm de ghimbir curatat de coaja si taiat felii subtiri, apoi adaugati (cam o ceasca de ceai cu varf) linte rosie si caliti 2-3 minute.
  4. Puneti cate un polonic din supa de legume, pe masura ce este absorbit de linte, cat doriti sa faceti supa de goasa sau subtire.
  5. Adaugati sare, piper negru si o lingurita de curcuma. Lasati sa fiarba la foc mic.
  6. Incingeti cuptorul la 180 grade.
  7. Taiati cubulete mici cateva felii de paine neagra. Puneti-le intr-o tava, stropiti-le cu ulei de masline, presarati sare, piper, boia dulce sau picanta. Dati la cuptor pana se rumenesc.
  8. Pasati cu un blender de mana toata supa si treceti-o printr-o sita. Daca este prea goasa mai adaugati un polonic din supa facuta din cub. Gustati si asezonati.
  9. Repuneti pe foc si mai dati intr-un clocot.
  10. La servire adaugati 2-3 linguri cu smantana.

     Intre timp Tommy s-a dus sa doarma in spatele draperiilor iar mie nu mi se mai pare cea mai inspirata idee sa intind aluat de croissants.

Be the first to comment

Lasă un răspuns