Apple Pie.

Placinta americana. In sfarsit am nimerit o reteta buna de aluat pentru placinta americana. Si asta datorita bunei mele prietene si colege, Dorina B. Ei doresc sa-i dedic aceasta fila din jurnalul meu, aratandu-mi astfel recunostinta pentru faptul ca imi sta alaturi si ma incurajeaza in aceasta aventura culinara, crezand in mine mai mult chiar decat cred eu in mine insami. Cautam de mult timp o reteta pentru aluatul american, am incercat de cateva ori apoi am renuntat. Am dat intamplator peste un articol scris in engleza, de fapt seamana mai mult a referat, care explica in cel mai mic amanunt cum si ce ingrediente se folosesc. Dorina mi l-a tradus cu muuuulta rabdare, intr-o maniera caracteristica ei, apoi am folosit conversia pentru unitatile de masura europene. Cateva probe, si am ajuns la un rezultat care ma satisface. Public repede reteta, cat o mai am prospata in minte, v-am explicat cum imi scriu eu retetele!

INGREDIENTE:

umplutura:

  • 4-5 mere Granny Smith
  • 1 lingurita scortisoara pudra
  • 100 gr zahar brun
  • 1 plic cu zahar vanilat
  • 50 gr unt 65% grasime
  • 3 linguri cu malai
  • 2 linguri cu suc de lamaie

aluat:

  • 320 gr faina 480
  • 255 gr unt President
  • 1 lingurita rasa de sare
  • 1 lingura rasa cu zahar
  • 1 lingura cu otet de mere
  • 5 linguri cu apa rece gheata

USTENSILE:

  • forma rotunda diametrul  22 cm
  • plansa si sucitor
  • tigaie
  • robot de bucatarie

MOD DE PREPARARE:

  1. Taiati untul pentru aluat in cubulete egale ca dimensiuni si puneti-l in frigider, in zona cea mai rece.
  2. Puneti o sticla mica de apa plata in congelator, pentru cateva minute.
  3. Amestecati faina cu zaharul si sarea. Puneti-o in robotul cu lame, adaugati untul si dati impulsuri scurte pana obtineti un aluat nisipos. Maxim 10 secunde.
  4. Amestecati otetul de mare cu apa rece si turnati cate un pic, continuand mixarea prin impulsuri scurte, pana aluatul se desprinde pe peretii robotului si capata consistenta de aluat. S-ar putea sa nu fie necesara toata cantitatea de apa sau dimpotriva, sa mai trebuiasca cateva picaturi. Va veti da seama singuri. Nu lucrati mai mult de 30 de secunde.
  5. Scoateti aluatul pe o plansa infainata usor, si framantati putin aluatul (il pliati de vreo doua ori) dati-i forma de bila, acoperiti cu pelicula alimentara si dati la frigider pentru 0 ora.
  6. Curatati merele de coaja si cotor si taiati-le in bucati subtiri.
  7. Amestecati-le intr-un bol cu zaharul brun, scortisoara si zaharul vanilat.
  8. Puneti untul in tigaie si cand s-a topit puneti amestecul cu merele si lasati sa se calesca pana devin aurii.
  9. Amestecati malaiul cu sucul de lamaie si adaugati-l in tigaie peste mere. Amestecati usor si mai lasati sa fiarba impreuna 5 minute. Stingeti focul, dati deoparte sa se racoreasca.
  10. Impartiti aluatul in doua jumatati si intindeti una dintre ele in grosime de 2-3 mm.
  11. Ungeti forma cu unt.
  12. Rulati cu grija foaia de aluat pe sucitor si asezati-o peste forma. Aranjati-o bine, neteziti aluatul cu grija si taiati surplusul dar lasati 1 cm peste diametrul formei. Dati la frigider.
  13. Resturile de aluat framantati-le si intindeti din nou.
  14. Taiati forme dupa fantezia voastra, va puteti ajuta de un capacel de la o cutie cu medicamente, si puneti formele taiate pe o farfurie, dati la rece. Eu am niste stampile simpatice cu forma de frunze. Adica am o gramada de stampile, dar daca tot este toamna m-am gandit ca ar fi in ton cu sezonul.
  15. Scoateti tava cu aluatul din frigider si puneti umplutura cu mere peste aluat.
  16.  Intindeti cea de-a doua jumatate. Rulati cu grija pe sucitor si asezati peste prima jumatate, ca un capac.
  17. Sigilati cu atentie de jur imprejur, daca este necesar puteti unge marginea cu un pic de apa, important este sa lipiti bine cele doua foi de aluat intre ele.
  18. Bateti un galbenus cu o lingura de apa calda si ungeti toata suprafata.
  19. Lipiti formele pe care le-ati decupat, dupa bunul plac, apoi ungeti-le si pe ele cu galbenus.
  20. Presarati zahar brun si intepati foaia de deasupra in 3-4 locuri, astfel incat sa iasa aburul format.
  21. Dati la cuptor (incalzit in prealabil) la 180 de grade, 45 de minute.

SFATURI:

  • Respectati intocmai cantitatile si calitatea ingredientelor. Reteta originala prevede o combinatie de grasime -cantitati egale de unt si shortening adica o grasime vegetala, care se comercializeaza la ei. Untul President are un gust care seamana cu margarina, de aceea mi s-a parut cel mai indicat. Merele Granny Smith sunt soiul indicat in produsele de patiserie, sunt acre, deci pot balansa gustul, si au pulpa tare, rezista la coacere indelungata. Eu aveam 4 mere intr-o fructiera, de trei soiuri diferite. Cum incepuse sa apara musculite in jurul fructierei, am folosit acele mere. Nu a fost rau deloc, prin urmare cred ca puteti folosi orice soi, dar sa nu fie parfumate. Nu folositi Golden!
  • Raciti placinta inainte sa o bagati la cuptor, dati la rece 15 minute. Ajuta placinta sa nu se deformeze la copt.
  • Nu uitati sa intepati foaia de deasupra, este fundamental sa se evapore aburul, crusta trebuie sa fie crocanta, nu moale. Daca pe parcursul coacerii vedeti ca se umfla pe alocuri, intepati zona cu varful unui cutit.
  • Ei au forme speciale pentru pie. Sunt forme rotunde, joase cu marginile de 3 cm. Eu am folosit una care nu-i cea mai indicata, dar si-a facut treaba.
  • Eu am uitat sa presar zahar deasupra de la inceput si a ramas nedizolvat. Puteti presara zahar tos alb, mai fin, pe toata suprafata imediat dupa ce ati uns cu galbenus. Galbenusul se poate bate si cu o lingurita de smantana subtire. Pie va avea o culoare mai aramie. Daca cumva se arde prea repede deasupra, la ultimele 10 minute din timpul de coacere, asezati o hartie de copt peste pie. 
  • Placinta se lasa sa se racesca inainte sa fie taiata.Va veti da seama de reusita preparatului daca crusta este crocanta, aurie pe fund, iar aluatul se desface putin, precum aluatul de foietaj.

Be the first to comment

Lasă un răspuns