Ruladă de carne.

 Daca nu mai stiti cum sa gatiti carnea si v-ati plictisit de friptura clasica, va propun o reteta fantastica pentru pranzul de duminica. Este extrem de gustoasa, are mult sos, sos cu care puteti condimenta diverse garnituri.

INGREDIENTE (8 portii):

  • 800 gr carne tocata de porc, macra
  • 200 gr carne tocata de manzat
  • 2 oua
  • 60 gr miez de paine veche
  • 200 ml lapte
  • 100 gr sunca de Parma, cruda (se poate inlocui cu orice sunca sau jambon de porc, maturata, la raionul cu mezeluri feliate gasiti multe varietati)
  • 2 linguri cu varf de parmezan ras
  • sare, piper
  • o legatura de patrunjel verde proaspat
  • 1 ceapa mijlocie
  • 3 catei de usturoi
  • 2 morcovi
  • 3 frunze de busuioc proaspat
  • 3 frunze de salvie proaspata
  • 100 ml vin alb sec
  • ulei de masline
  • faina
  • 1 conserva cu pulpa de rosii (400 gr)

MOD DE PREPARARE:

  1. Rupeti painea in bucatele si puneti-o la inmuiat in lapte.
  2. Puneti ambele tipuri de carne intr-un vas incapator si omogenizati-le.
  3. Tocati marunt: sunca de Parma, o ceapa, jumatate din legatura de patrunjel verde.
  4. Puneti-le peste carne, adaugati cele doua oua, parmezanul, miezul de paine stors bine de lapte, sare, piper negru macinat proaspat, si amestecati bine ca la chiftele. Daca aluatul vi se pare prea sec adaugati apa calda, cat puteti lua in pumn, si framantati iar aluatul de carne.
  5. Faceti proba de gust. Intr-o tigaie mica (eu am una cat sa faci un ou ochi) puneti cateva picaturi de ulei, rupeti o bucatica de aluat si prajiti-l pe ambele parti. Gustati si vedeti daca lipsesc condimente, ajustati gustul.
  6. Dati aluatului de carne o forma dreptunghiulara ca de chec. Luati o foaie de copt, sifonati-o si treceti-o prin apa calda, astfel va fi mai flexibila si usor de manevrat. Asezati carnea in mijloc si impachetati-o bine. Dati la frigider pentru o ora.
  7. Dupa ce s-au scurs cele 60 de minute, scoateti si despachetati cu grija, presarati faina pe plansa de lucru si treceti rulada prin faina, inclusiv capetele.
  8. Puneti ulei intr-o tigaie incapatoare si prajiti rulada pe toate partile, la foc mediu. Atentie! Rulada este foarte grea, trebuie manipulata cu grija sa nu se rupa. Folositi-va de 2 spatule lungi.
  9. Tocati marunt usturoiul, salvia, cealalta jumatate de legatura de patrunjel verde si busuiocul. Dati morcovii pe razatoarea cu ochiuri mari.
  10. Dupa ce ati prajit carnea pe toate partile, trageti-o intr-o parte a tigaii si prajiti usturoiul si plantele aromatice. Puneti vinul alb, lasati sa se evapore alcoolul. Adaugati in tigaie morcovul ras, caliti bine pana se inmoie, apoi adaugati conseva de pulpa de rosii, un pahar cu apa, sare si piper.
  11. Asezati din nou rulada pe mijlocul tigaii, ridicati-o putin astfel incat sa aiba legume dedesupt, reduceti focul si fierbeti la foc mic timp de 90 de minute. La jumatatea timpului intoarceti rulada pe partea cealalta.


SFATURI:

  • Eu am trasferat rulada, cu infinite precautiuni, intr-o cratita ovala si am pus un disc din aluminiu pe flacara. Este important dupa ce ati prajit rulada sa puneti un disc pe ochiul de la aragaz, astfel incat tigaia sa nu stea direct pe flacara, legumele se lipesc destul de usor. Eu am un disc gros din aluminiu (marfa de contrabanda), voi folositi ce aveti pentru asemenea cazuri.
  • Nu va abateti de la reteta. Folositi plantele aromatice pe care vi le-am indicat, fiecare are rolul sau. Sfatul este valabil si pentru parmezan, are rolul de liant in compozitie. Singura concesie este sunca de Parma (prosciutto crudo) pe care o puteti inlocui cu alta specialitate cruda de jambon, cruda inseamnand maturata dar neafumata si nefiarta, de porc. Gasiti la raioanele cu mezeluri feliate.
  • Rulada trebuie sa aiba un aspect marmorat, eu am tocat carnea de porc si pe cea de manzat separat, folosindu-ma de doua site de dimensiuni diverse: cea de porc mai marunta, cea de vita mai mare. Nu este obligatoriu, gustul nu se schimba.
  • Puteti consuma rulada de carne cu piure de cartofi sau cartofi copti la cuptor, in coaja. Sosul de legume este foarte gustos. Daca va ramane il puteti servi cu paste, va fi o excelenta cina, mai ales pentru copii.

  • Daca vi se pare prea mare cantitatea, puteti reduce la jumatate totul, mai putin ouale. Daca veti folosi doar 500 de grame de carne tocata, puneti tot 2 oua.
  • Eram sa uit! Am adaugat o lingura de zahar tos, pe la mijlocul timpului de coacere, mi se parea prea acru. Asta depinde mult de rosii si de gustul fiecaruia. Daca sosul vi se pare prea acru adaugati putin zahar, lasati sa fiarba, gustati si mai adaugati daca este necesar. Nu va recomand sa puneti toata cantitatea de zahar dintr-o data, daca-i prea dulce nu mai puteti corecta. Oricum, gustati des sosul si ajustati din sare si piper sau zahar, trebuie sa fie gustos. Nu puneti alte condimente sau ieburi aromatice.

Be the first to comment

Lasă un răspuns