Sbrisolona mantovana (Biscuite crocant cu migdale).

Aceasta reteta o dedic bunei mele prietene Anca C. Suflet de artist, Anca apreciaza orice manifestare artistica. Cu ea impart pasiunea pentru gastronomie, gradinarit si bricolaj. In plus ii sunt datoare cu acest desert, nu am reusit sa-l promovez la una dintre actiunile de degustare la care Anca a participat ca expozant. Sorry!

INGREDIENTE:

  • 250 gr faina alba
  • 250 gr malai foarte fin (cernut printr-o sita fina sau faina galbena de porumb MeisMehl-din magazinele cu produse naturiste, eu am folosit MeisMehl)
  • 300 gr unt moale, temperatura camerei
  • 300 gr migdale fara coaja, intregi
  • 2 plicuri de zahar vanilat
  • 200 gr zahar tos
  • un praf de sare
  • coaja rasa de lamaie (de preferat bio)

MOD DE PREPARARE:

  1. Migdalele se intind intr-un singur strat intr-o tava si se coc 7-8 minute la 180 grade, cuptor preincalzit.
  2. Se scot, se lasa sa se racesca complet si se toaca grosolan cu cutitul. Trebuie sa rezulte o pulbere de migdale cu bucatele de diferite dimensiuni.
  3. Intr-un castron incapator se amesteca cele 2 tipuri de faina apoi se adauga migdalele, coaja rasa de lamaie, sarea, galbenusurile si untul.
  4. Se framanta cu mana timp de 10 minute, pana rezulta un aluat nisipos, cu granule mari.
  5. Se tapeteaza o forma dreptunghiulara, joasa, cu hartie de copt si se presara aluatul, intr-un stat de maxim 1.5 cm. La sfarsit se bate bine tava, astfel se va aseza aluatul si va umple spatiile goale.
  6. Se da la cuptor timp de o ora la 160 grade, cuptor preincalzit.
  7. Cand este gata se lasa sa se racesca complet in tava, dupa care se sparge si se rup cu mana bucatele de marimea unui biscuite.

SFATURI:

  • Pentru a obtine un aluat mai fraged, care rezista mai multe zile, recomand inlocuirea a 50 gr de unt, cu untura. Se poate conserva in recipienti de sticla.
  • Biscuitele se arde foarte usor, dar timpul de o ora nu poate fi scurtat, trebuie sa se „usuce” in cuptor. De aceea recomand ca pe ultimele 20 de minute sa asezati deasupra o foaie de copt (asezati , NU sigilati).
  • Gurmanzilor le recomad sa consume acest desert impreuna cu sos zabaione.

 

Be the first to comment

Lasă un răspuns