Piept de curcan cu cârnat şi castane.

Sambata am pregatit un pranz pe cinste! Gatesc eu bine, dar cand ma laud singura inseamna ca am pregatit ceva sublim. Cu o saptamana in urma am facut un inventar la frigider, am trecut produsele si scadentele in asa fel incat sa stiu ce produse au prioritate. Am constatat ca am foarte multe branzeturi feliate, ricotta si vreo trei tavite cu bacon si m-am gandit sa le valorific intr-o friptura de curcan, carnea de curcan fiind slaba ingredientele merg de minune. Asa ca pentru sambata, am hotarat sa fac friptura din piept de curcan umplut cu branza, pasta de carnati si castane, iar pentru desert cannoli siciliani. Preparatele au fost de top!

INGREDIENTE (6 portii):

  • o bucata de piept de curcan, 800 gr
  • 1 carnat proaspat
  • 2-3 felii de paine alba, fara coaja
  • 1 lingura parmesan ras
  • lapte
  • 2-3 prune uscate
  • 100 gr castane fierte (se gasesc in supermaketuri, in conserve sau in zona bio, in vid)
  • branza feliata (tip svaiter) neafumata
  • jambon Serrano feliat
  • rozamarin si frunze de salvie proaspete
  • sare, piper
  • 2-3 catei de usturoi in coaja
  • ulei de masline
  • bacon sau pancetta
  • 1 bere blonda

USTENSILE:

  • sfoara alimentara
  • tava care merge la cuptor
  • tigaie
  • miniprocesor chopper (facultativ)
  • ciocan pentru snitele
  • folie alimentara

MOD DE PREPARARE:

  1. Spalati, zvantati si curatati pieptul de curcan de pielite, vene de sange. Puneti-l pe un tocator si deschideti-l ca pe o carte, facand taieturi lungi dar nu foarte adanci, astfel incat sa rezulte o bucata intinsa, de grosimea degetului mare.
  2. Puneti deasupra o folie alimentara si bateti cu ciocanul de snitele pana se aplatizeaza, fara sa rupeti carnea.
  3. Curatati carnatul de maț, desfaceti umplutura cu o furculita apoi caliti-o intr-o tigaie cu o lingura de ulei, pana devine usor aurie. Dati deoparte sa se racoreasca.
  4. Puneti la inmuiat painea in lapte, cand este gata stoarceti excesul de lapte.
  5. Intr-un castron puneti painea inmuiata si stoarsa, parmezanul, prunele uscate taiate bucati, castanele taiate grosolan. Maruntiti umplutura de carnat (eu am folosit un miniprocesor, merge si cu cutitul), sa fie precum niste firimituri mai mari, si adaugati la compozitia din castron. Amestecati si condimentati cu sare si piper. Trebuie sa rezulte un amestec lipicios.
  6. Asezati peste pieptul aplatizat, fara sa suprapuneti, feliile de jambon. Peste jambon asezati branza feliata, iar peste branza compozitia cu carnat si castane.
  7. Rulati cu grija pieptul de curcan, astfel incat umplutura sa stea bine inauntru, fara sa fie spatii pe unde se poate revarsa.
  8. Legati strans rulada cu sfoara alimentara si printre legaturi strecurati 2 ramuri lungi de rozmarin proaspat.
  9. Imbracati toata rulada in felii de bacon sau pancetta si asezati-o intr-o tava presarata cu ulei. Puneti in tava cateii de usturoi si cateva frunze de salvie proaspata, rupte cu mana.
  10. Dati la cuptorul incins in prealabil la 220 grade, pentru 20 de minute.
  11. La expirarea timpului turnati 300 ml bere blonda (cu alcool) si reduceti focul la 160 de grade. Lasati inca 30 de minute, dupa care mai puteti pune in tava cateva castane fierte si 2-3 prune uscate. Din cand in cand stopiti friptura cu lichidul din tava. După cele 30 de minute ridicați temperatura la 180 și mai țineți încă 15 minute. Durata coacerii depinde foarte mult de cuptorul fiecăruia, friptura este gata cand patrunde cu usurinta furculita in carne.

SFATURI:

  • La sfarsit strecurati lichidul din tava intr-o craticioara, puneti la foc mic si reduceti un pic lichidul. Cand s-a evaporat suficient inchideti focul si puneti 50 de grame de unt rece, taiat bucatele. Amestecati cu un tel pana se topeste untul si se transforma intr-o emulsie. Gustati si asezonati. Va fi sosul pentru friptura voastra.
  • Garnitura mea a fost cartofi aurii, dar merge foarte bine si un piure de cartofi sau de telina. Merita toate caloriile.
  • Pentru cei care nu doresc sa consume carne de porc acesta friptura reprezinta o alternativa pentru friptura festiva de Craciun. Pentru un gust mai „craciunesc” in umplutura puteti pune si cateva bucatele de ghimbir zaharisit, fistic, iar in tava coji de portocala (bio, fara partea alba). Berea o puteti inlocui cu un vin dulce tipul Porto sau Marsala sec. Aceste vinuri le gasiti in shopurile specializate in bauturi.

 

Be the first to comment

Lasă un răspuns