Pui vânătoresc (Pollo alla cacciotora).

Reușita acestui preparat italian sta în consistenta sosului și fermitatea cărnii, aceasta nu trebuie sa fie uscata, dar nici foarte fiarta, iar sosul trebuie sa fie dens. Deci, atenție sporita la aceste doua elemente, în rest prepararea puiului vânătoresc este o joaca de copii.

INGREDIENTE:

  • un pui
  • 200 ml vin alb
  • 1 morcov
  • 1 tija de telina apio
  • 1 ceapa
  • 6-7 roșii cherry
  • 1 lingura de capperi (sarate)
  • 12 măsline negre cu samburi
  • 2 fileuri de ansoa
  • 1 cățel usturoi
  • 100 gr pulpa de rosii
  • ierburi aromate: foaie dafin, rozmarin, 2 frunze salvie
  • ulei măsline

USTENSILE:

  • o cratita din tuci, mai intinsa

MOD DE PREPARARE:

  1. Curatati, spălați și tăiați puiul în bucăți. Scoateti pielea de pe bucăți, lăsați-o doar pe doua dintre ele. Stergeti apa cu un prosop de bucatarie curat.
  2. Tocati marunt ceapa, morcovul si telina.
  3. Prajiti in ulei de masline bucățile de carne, împreună cu un cățel de usturoi intreg, curatat de coaja. Prajiti pe toate părțile pana carnea capata un pic de culoare. Adaugati și fileurile de ansoa, zdrobiti-le cu spatula astfel încât sa se topească în ulei.
  4. Dacă usturoiul s-a înnegrit prea tare, eliminati-l.
  5. Peste carne puneti zarzavatul, ierburile aromatice și un cățel de usturoi zdrobit. Amestecati bine și stingeți cu vinul alb.
  6.  Lasati sa se evapore alcoolul apoi adaugati pulpa de rosii și roșiile cherry taiate în jumătăți.
  7. Sărati, piperați, reduceti focul și lăsați sa fiarbă inabusit. Dacă este prea puțin lichid puteti adauga un pahar cu apa sau supa. Sosul nu trebuie sa depășească nivelul cărnii. Lasati sa fiarbă 20 de minute.
  8. Spălați bine de sare capperi și, împreună cu măslinele intregi, adaugati-le la sos.
  9. Lasati pe foc încă 30 de minute, dar controlați consistenta sosului. Dacă este prea mult lasati sa se evapore sau mai adaugati apa, dacă este cazul.
  10. Gustati si asezonati dacă mai este nevoie.
  11. Preparatul este gata cand carnea s-a pătruns și sosul îmbracă frumos lingura.

SFATURI:

  • Alegeți un pui fara grasime, din categoria celor crescuți fără hormoni. Eu aleg întotdeauna puiul cu pulpe lungi, de obicei acela este cocos, cocoșii nu au grasime iar fibra cărnii este mai robusta. Astăzi am folosit doar pulpe inferioare, nu am găsit un pui să-mi placa.
  • Veți găsi probabil acesta reteta cu vin rosu, eu nu va sfătuiesc, preparatul capata o culoare prea închisă. Eu vinul rosu îl folosesc doar la vânat și, deși are denumirea de pui vânătoresc, nu are nicio treaba cu vânătoarea, este o reteta italiana taraneasca.
  • Nu omiteti niciun ingredient, fiecare are rostul său și gustul specific. Capperi in sare se gasesc in galetusa de 500 gr la Metro, se poate conserva in frigider are o valabilitate lunga. In lipsa puteti folosi capperi in otet, dar clatiti bine de otetul de conservare. Capperi in otet gasiti in orice supermarket in zona cu conserve.
  • Nu am găsit încă o garnitura ideala, va mărturisesc ca eu il consum asa cum este, cu foarte multi dumicati de paine înmuiați în sos. Pâine neagra.

Be the first to comment

Lasă un răspuns