Prăjitură cu ceai Matcha.

Foarte gustoasă acesta prăjiturica pentru ceai, cafea sau mic dejun. Cunoșteam foarte puține lucruri despre matcha, de fapt știam ca este un ceai, și-atat. Văzusem la diferite emisiuni culinare ca se folosește și la gătit, dar nu m-a stimulat sa încerc și eu. Printre miliardele de rețete aveam și aceasta cu ceai matcha, aproape din greșeală mi-o listasem de pe un site frantuzesc, crezând inițial după fotografie ca este o prăjitură cu fistic. Am păstrat-o doar pentru ca nu-mi place sa stric hartia. Zilele trecute căutând prin magazine un ceai digestiv, am dat peste o cutie cu ceai verde matcha. Mi-a atras atenția prețul exagerat de mare față de gramaj. Nu l-am cumpărat dar mi-a stârnit curiozitatea și am cautat informații despre ceai. Spre rușinea mea, deși știam despre ritualul ceaiului japonez, nu stiam ca matcha este pulberea pe care o folosesc japonezii la prepararea ceaiului. Apoi am descoperit și uimitoarele proprietăți ale acestui ceai miraculos. Evident, azi am în dotare maturica de bambus, bolul, lingurita și pulberea de matcha (la un preț rezonabil, de la DEMMERS, Teehaus). Las’ sa le fac reclama, poate și alții îmi vor face mie! Este adevarat insa ca ceaiul matcha de calitate nu poate fi ieftin, presupune foarte multa manualitate, dar pentru o ceasca de ceai sunt necesare doar 2 grame de produs. Mi-a venit în minte și ca am o reteta de prăjitură, abandonata din start din cauza ignorantei mele. Am avut surpriza unui desert delicios, fraged, echilibrat de dulce datorita ceaiului verde și extrem de ușor de preparat. Un defect trebuia sa aibă, este destul de caloric.

INGREDIENTE:

  • 250 gr faina
  • 250 gr unt moale, temperatura camerei
  • 250 gr zahar
  • 4 oua, la temperatura camerei 
  • esență de vanilie
  • 16 gr praf de copt
  • 2 linguri de lapte călduț
  • 2 lingurite cu pudra matcha
  • un praf de sare

Pentru pudrat:

  • 1 linguriță zahar pudra
  • 1 linguriță pudra de matcha

USTENSILE:

  • forma de copt rotunda, cu inel detasabil, diametrul 22 cm
  • mixer electric. 
  • hârtie de copt

MOD DE PREPARARE:

  1. Mixați untul moale impreuna cu zaharul pana se trasforma într-o crema spumoasa.
  2. Incorporati ouale, unul cate unul. Amestecati bine după fiecare, dupa ce s-a incorporat complet unul, adaugati următorul.  Puneti și câțiva stropi de esență de vanilie și sarea.
  3. Cerneti faina impreuna cu praful de copt. Adaugati-le in compozitie și amestecati cu grija, cu mișcări circulare de sus în jos.
  4. Intr-un castronel de portelan amestecati pudra de matcha cu laptele călduț pana se trasforma într-o pasta.
  5. Amestecati cu restul compozitiei.
  6. Ungeți o tortiera cu unt, intr-un stat subtire, apoi asezati hartia de copt.
  7. Turnati aluatul în forma, netezit bine suprafața cu un cuțit. Dati la cuptor preincalzit 170 grade, 60 minute.
  8. Dupa ce s-a racit pudrati prajitura cu amestecul de zahar pudra și matcha.Ceaiul matcha îl găsiți în magazinele tipul Plafar sau la magazinele specializate în ceaiuri.

Be the first to comment

Lasă un răspuns