Fenel gratinat.

Îmi place foarte mult fenelul, de obicei îl consum crud și îl condimentez cu oregano uscat, sare, ulei de măsline și zeama de lamaie. Este o salata ușoară, răcoritoare cu gustul specific de anason. Acum găsim acesta leguma în orice supermarket, sezonul său fiind din octombrie până în mai. Are o gramada de proprietăți curative: este diuretic, depurativ; recomandat pentru hipertensiune și migrena. Mărarul nostru este varianta sălbatică a fenelului. Eu folosesc semințele macinate de fenel la chifteluțe. Mama își macină semințele de mărar și le folosește precum condiment, tot la tocături. În Ardeal mărarul este rar folosit, în Muntenia sunt feluri de mâncare, tocănițe sau mâncarea de cartofi noi, pe care nu le concepem fără mărar. Pe mama nu a fost greu să o conving să introducă fenelul în alimentație. În Toscana, în gradina de zarzavat al unor prieteni, am văzut fenel de marimi impresionante, aproape cat un pomelo. Proaspat cules, are un gust extraordinar, prietenii mei mi l-au servit crud, taiat în felii groase, lângă el mi-au pus ulei de masline din culturile locale, presat artizanal. Un alt deliciu în opinia mea, este uleiul toscan sau pugliez, întins pe o felie de pâine taraneasca cu coaja crocantă, peste care presări un pic de sare de mare. Sunt doua varietati de fenel: cu puține foi, de forma alungita şi rotund, bombat, cu foi cărnoase. Eu aveam în frigider câteva căpățâni de fenel din cele doua varietăți, nu mai era foarte proaspat, nu mai puteam să-l consum crud, prin urmare am hotărât să-l fac gratinat. Este foarte bun precum garnitura la carne, peste sau brânzeturi. 

INGREDIENTE (4 portii)

  • 3 căpățâni de fenel
  • 350 ml lapte
  • 60 gr unt
  • parmezan ras 
  • sare și piper
  • 3 linguri cu pesmet

MOD DE PREPARARE:

  1. Spalati bine căpățânile de fenel, taiati partea cu frunzele, îndepărtați foile urâte.
  2. Taiati felii subțiri. Eu am o razatoare mandolină, pentru ca sunt obsedata de perfecțiune, dar merge foarte ușor și cu cutitul.
  3. Intr-o tigaie puneti la topit untul, apoi așezați feliile de fenel și lăsați sa se căleasca la foc mediu, pana își schimba culoarea. Sărati și piperați. 
  4. Turnati laptele, lasati sa fiarba la foc foarte mic până se pătrund, iar laptele aproape ca s-a evaporat. 
  5. Puteti să le fierbeti direct in lapte în care ati pus un cub de unt, 15 minute din momentul în care a dat în clocot.
  6. Ungeți o forma cu unt, tapetati cu pesmet și asezati, pe cat se poate, într-un singur strat. Presarati din abundență parmezan ras.
  7. Dati la cuptor, 15 minute la 200 grade cuptor preincalzit, apoi la funcția grill pana preparatul devine arămiu. Nu mai mult de 3-5 minute, la funcția mare a grill-ului. 
  8. Serviti preparatul cald.

Be the first to comment

Lasă un răspuns