
Carnea de iepure este una dintre cărnurile mele preferate. Cu o rețetă de confit de iepure m-am înscris într-un concurs culinar şi mi-a purtat noroc. Astăzi însă, vă propun o rețetă tipică insulei Ischia (Napoli). Metoda constă în gătirea iepurelui într-un vas de lut, cu usturoi, ardei iute, vin alb, roșii și ierburi aromatice. Foarte ușor de realizat, implica puțină manopera și puține ingrediente. Gustul este incredibil! Eu am folosit o cratita din fontă în locul vasului de lut.
INGREDIENTE (4 persoane):
- un iepure întreg
- 40 ml ulei măsline
- 300 ml vin alb sec
- 10 roşii cherry, bine coapte
- 1 buc ardei iute rosu
- 2 crenguțe de timo (cimbrisor)
- 2-3 căței de usturoi
- patrunjel verde
MOD DE PREPARARE:
- Spălați, curățați de pielițe şi tranşați iepurele. Eu îl tai în bucățele mici, nu este foarte profesional modul în care îl tai, dar scopul meu este ca o portie sa contina cate o bucata din fiecare forma anatomică.
- Țineți carnea timp de o ora într-un vas cu apa și 2 linguri de oțet. Bucățile de carne sa fie complet acoperite de apa.
- După o oră, scoateti carnea, spălați-o în mai multe ape și zvântati-o bine cu un servet de bucatarie.
- Puneti la incins cateva linguri de ulei impreuna cu cățeii de usturoi, crenguțele de timo și o bucata de ardei iute.
- Cand sfârâie uleiul adaugati carnea. Prajiti pe ambele părți pana își schimba culoarea, timp de 4-5 minute. Stingeți cu un pahar de vin alb. Puneti capacul.
- Intre timp taiati roșiile cherry în jumătăți.
- Cand s-a evaporat vinul, adaugati roșiile tăiate, restul de vin și sare. Puneti capacul, reduceti focul. Fierbeti iepurele înăbușit timp de 40-45 minute. Din cand in cand controlați carnea și gustul. Mai asezonati cu sare și piper.
- Aproape de final mai adaugati un fir de ulei, lasati un minut sa fiarbă fără capac astfel încât sa capete o culoare rosu intens. Eu am adăugat la final câteva rosii confiate, făcute de mine pentru alte preparate (rosii taiate în jumătăți presărate cu sare și zahar, puțin usturoi și busuioc; stropite cu ulei măsline- cuptor static 140 grade, 90 minute), deși nu este prevazut în reteta originala.
- Presarati patrunjel proaspat tocat.
SFAT:
Be the first to comment