„Supă”de pâine cu rapini şi fasole albă.

Recunosc că fac multe preparate cu fasole, îmi refac în permanență stocul de conserve în cămară. Fasolea fiartă mă scoate de multe ori din incurcatură: daca doresc un aperitiv -o fierb un pic cu o lingura de ulei și un praf de sare, o scurg și o condimentez cu ulei de masline și ceapa verde; dacă doresc o salata pentru cină-salata verde, morcov răzuit, ton din conserva, fasole, ceapă. În fine, ați observat că o folosesc destul de des. Astăzi va propun, un preparat vegetarian cu o leguma mai puțin cunoscuta la noi, din păcate, şi anume rapini. Leguma rapini este un tip de broccoli si are frunze comestibile și o inflorescențe în vârful tijei care seamănă cu un buchețel de broccoli. Mai este întâlnită sub denumirea de broccoli raab. V-am povestit de prietenii mei din Toscana, rapinii provin din curtea lor, prospăt culeşi de Daniela, căreia ii sunt profund recunoscătoare, mă răsfață mereu! Revenind la preparat, acesta este specific sudului Italiei,  în mod particular localității Altamura, regiunea Puglia. Imbină doua ingrediente locale de înaltă calitate: pâinea și uleiul de măsline. Eu am fost curioasa ce gust poate avea o pâine gătită în ulei, l-am găsit satisfăcător, prin urmare m-am gândit să-l împart reteta cu voi. Considerand gustul cred ca rapini pot fi înlocuiți cu varza kale, urzici sau orice altă legume verde cu gust ușor amărui.

INGREDIENTE (2 portii):

  • o bucată de pâine, mini pave (pâine veche sau proaspata)
  • o conserva de fasole cannellini
  • 2 căței de usturoi
  • ardei rosu, proaspăt sau uscat
  • 300 gr rapini (in lipsa varză kale sau urzici)
  • sare, piper negru proaspat măcinat
  • 60 ml ulei de măsline de calitate

MOD DE PREPARARE:

  1. Curatati legumele de tijele tari, spălați.
  2. Puneti o cratita cu apa pe foc, când clocotește adaugati o lingurita de sare de mare și fierbeti legumele 5-7 minute. 
  3. Tăiați painea in cubulete cat un dumicat.
  4. Turnati intr-o tigaie cam 50 ml ulei de măsline și puneti cei 2 catei de usturoi zdrobiți. Cand s-a încins adaugati pâinea și prajiti-l pe toate părțile pana devine aurie și crocantă.
  5. Intre timp desfaceti conserva de fasole, clătiți-o sub jet de apa și scurgeti bine.
  6. Puneti fasolea în tigaie peste pâine, ardeiul iute,sărati, piperați 
  7. Scoateti legumele și puneti-le în tigaie fără sa le scurgeti prea mult de lichid.
  8. Adaugati cate un polonic din apa în care au fiert rapini, lasati sa fie absorbit de pâine, mai adaugati încă unul.
  9. Mai presarati ulei de măsline, și dati preparatului consistenta pe care o doriți.

SFATURI:

  • Preparatul este mai degrabă scăzut decât lichid. Pâinea trebuia sa rămână ușor crocanta, condimentata cu sucul legumei și  uleiul, dar nu îmbibată în lichid.
  • Dacă nu sunteți restrictivi cu postul puteți pune deasupra perluțe de branza cottage sau branză burrata.

Be the first to comment

Lasă un răspuns