Pui franțuzesc (Coquelet de Bretagne) cu sos de roșii.

Puișorii de fermă ii găsiți în orice supermarket, congelați. Au carnea fragedă și sunt extrem de gustoși, iar acest mod de a-i pregăti îmbină două preparate foarte dragi mie, friptura la tavă și supa de roșii coapte.

INGREDIENTE ( 4 persoane):

  • 2 puișori de fermă (coquelet de Bretagne) de la Edenia, congelați
  • 4 cepe șalotă (se găsesc in supermarketuri)
  • 300 gr roșii prunișoare (cherry, dar alungite)
  • un măr verde Granny Smith
  • 1/2 pahar vin alb
  • sare, piper
  • 4 căței de usturoi
  • ulei măsline
  • unt
  • rozmarin proaspăt

USTENSILE:

  • o tavă mai înaltă
  • blender de mână

MOD DE PREPARARE:

  1. Decongelați puii, spalați-i  și stergți-i bine. Curățați-i și pârliți penele. Obișnuiți-vă să pârliți pielea păsărilor, devine mai gustoasă, așa cum devine gustos șoriciul de porc când este pârlit. 
  2. Tocați mărunt rozmarin, amestecați-l cu sare grunjoasă si piper măcinat gros, intr-un bol.
  3. Presărați amestecul cu sare in interiorul puilor apoi pe exterior.
  4. Tăiați 50 gr de unt rece in cubulete, introduceți câteva bucățele in cavitatea puilor împreună cu bucăți mari de măr, o crenguță de rozmarin, un cățel de usturoi intreg.
  5. Așezați puii intr-o tavă înaltă, ungeți-i cu ulei. Puneți in tavă roșiile, ceapa șalotă curațată, căței de usturoi intregi. Presărați sare, piper si restul de unt.
  6. Dați tava la cuptor, 200 de grade cuptor preincalzit, pentru 20 de minute.
  7. După 20 de minute stingeți cu vinul alb, reduceți temperatura la 160 de grade și lăsați să se coacă 60 de minute. Controlați și stropiti puișorii cu sosul format in tavă. Când s-au scurs cele 60 de minute, ridicați temperatura la 180 grade și mai coaceți friptura încă 10 minute. Intoarceți puisorii să se rumenească bine și pe spinare.
  8. Când sunt gata scoateți din tavă puisorii, asezați-i pe un platou cald, cu pieptul in jos.
  9. Adunați toate legumele din tavă plus 2-3 linguri de sos, înlăturați usturoiul și eventualele tije de rozmarin. Puneti-le intr-un recipient înalt și pasați-le. Nu trebuie asezonat, are tot gustul legumelor coapte și ale cărnii de pui. Dati-i consistenta pe care o doriți, dacă vreți să fie mai subțire adăugați sosul din tavă, strecurat.
  10. Serviți puișorii cu sosul de roșii și garnitura care vă place, eu zic ca piureul de cartofi ar fi foarte potrivit. Umplutura din pui inlăturați-o, rolul său era să dea aromă cărnii. 

Be the first to comment

Lasă un răspuns