Brioșă cu cașcaval și șuncă de Praga (Danubio).

Aceasta brioșă aperitiv poate fi consumată ca atare sau substitut pentru pâine. Puteți să folosiți umplutura care vă place, păstrând insă cantitațile recomandate in rețetă.

INGREDIENTE:

pentru aluat

  • 4 gr drojdie uscata
  • 230 ml lapte
  • 1 lingura cu zahar
  • 550 gr faina
  • 50 ml ulei
  • 1 ou
  • 10 gr sare.

pentru umplutura

  • 100 gr cascaval la alegere
  • 100 gr sunca de Praga
  • cimbrisor

pentru uns

  • 1 ou
  • 2 linguri de lapte

MOD DE PREPARARE:

  1. Preparati intai drojdia. Incalziti laptele la 37 de grade. Cea mai mare reusita a unui preparat dospit sta in reactivarea drojdiei. Un pizzer m-a invatat ca drojdia de bere trebuie sa fie foarte proaspata, cand o rupi sa se desfaca in straturi iar apa (lichidul) sa aiba o temperatura intre minim 33 si maxim 37 de grade. Daca temperatura este mai mica nu se activeaza drojdia, daca este prea mare o ucide. Eu am investit intr-un termometru de bucatarie digital si de atunci masor cu precizie temperatura lichidului in aluaturi dospite. In cazul de fata drojdia este uscata, dar procedura de activare este identica. Inca un sfat ar fi ca toate ingredientele sa aiba, pe cat se poate, aceeasi temperatura. Deci: incalziti laptele la 37 de grade, puneti intr-un castron laptele, drojdia si lingura de zahar. Lasati intr-un loc ferit de curenti de aer, pana face o spuma cu bule deasupra.
  2. Intre timp cerneti jumatate din cantitatea de faina intr-un castron incapator. Turnati laptele cu drojdia activata si incepeti sa framantati aluat. Adaugati, framantand continuu, oul apoi restul de faina si la sfarsit uleiul. Puneti aluatul pe plansa de lucru si framantati bine pana aluatul devine elastic si se desprinde cu usurinta de mana. Nu trisati, orice aluat dospit trebuie framantat continuu cel putin 10 minute ca sa se poata activa glutenul din faina.
  3. Ungeti un vas cu un pic de ulei, asezati aluatul apoi acoperiti-l cu folie alimentara, unsa si aceasta cu ulei. Acoperiti cu un stregar gros si curat de bucatarie.
  4. Lasati la dospit 2 ore intr-un loc ferit de curenti de aer. Pentru cei care au cuptor cu grade, puneti vasul in cuptor cu lumina aprinsa timp de 2 ore.
  5. Pregatiti ingredientele pentru umplutura, dati cascavalul pe razatoare si taiati cubulete mici sunca de Praga. Tocati marunt ierburile aromatice.
  6. Ungeti o forma rotunda, cu diametrul de 28 cm si asezati o foaie de copt pe fund.
  7. La expirarea timpului de dospire scoateti aluatul pe plasa de lucru, dati-i o forma de rulou si taiati bucati (mie mi-au incaput 21 de bile) si dati-le forma de bila. Tineti tot timpul aluatul acoperit cu un servet curat, asa evitati sa se usuce aluatul.
  8. Cu un sucitor intindeti fiecare bila, pe rand, in foaie de 3 mm grosime.
  9. Presărați in mijloc cașcaval, șuncă și un pic de ierburi aromatice. Închideți in formă de saculet și sigilati bine. Dati-i formă de bila și asezați-o cu partea sigilata in jos. Așezați în tavă începând din margine spre centru, lăsând spațiu câțiva milimetri între ele.
  10. Lucrați tot aluatul pana la epuizarea ingredientelor.
  11. Așezați deasupra o folie alimentară unsa cu ulei și lăsați să dospeasca pentru o oră. In final trebuie să crească cât să se lipească bilele de aluat una de cealaltă. Dacă rămân spatii goale, mai lăsați să dospeasca câteva minute.
  12. Bateti un ou cu 2-3 linguri de lapte si ungeti cu grija brioșa. Puteti presăra deasupra, la alegere, susan sau mac. 
  13. Preincalziti cuptorul la 180 grade (foc mediu), funcția static și coaceti 30-35 de minute. Daca este necesar intoarceti tava la jumatatea timpul de coacere.
  14. Lăsați să se răcească pe un grătar de bucătărie, apoi consumati.

SFATURI:

  • Brioșa nu se taie, se rup bucățile de aluat.
  • Preparatul este un aperitiv sărat, poate fi consumat ca atare.
  • Puteti inlocui umplutura cu ingredientele voastre preferate dar este obligatoriu să conțină o brânză care să „lege” umplutura. Puteti pune mozzarella, urdă, măsline, roșii uscate dar să fie bine scurse de lichid și tamponate cu prosop de hartie. Pentru ierburi aromatice puteți opta pentru codite de ceapa verde tocata marunt, marar, patrunjel.
  • Păstrați  Danubio intr-o pungă, asa cum faceți cu pâinea. A doua zi nu va mai fi la fel de pufos, încălziți bucățile pe care doriți să le consumati la microunde, jumătate de minut.
  • Cele 4 grame de drojdie uscata pot fi înlocuite cu 12 gr drojdie proaspătă, procedeul rămâne același.

Be the first to comment

Lasă un răspuns