Madlene (madeleines) cu flori de portocal.

Am studiat episodul lui Proust si madlenele lui prin ’86. Profesoara mea de franceză mi-a spus că este o prăjitură dar până să văd o madlenă au mai trecut o grămadă de ani, până atunci imi închipuiam ceva care să semene cu guguluf. Culmea, guguluf stiam ce este. Mama avea o carte de bucate cu o grafica superbă, de fapt era mai mult un îndrumar pentru tinerele gospodine, intr-o editie din anii ’50. Intr-o vară, cand eram copil, am citit-o din scoarță în scoarță, acela cred ca a fost momentul cand m-am indragostit de bucatarie. De-acolo am aflat de guguluf, vol-au-vent, bavareză și de alte preparate sofisticate, imposibil de executat în anii 80 din cauza penuriei de alimente. In fine, nu poti vorbi de madlene sau de Proust fără sa-ti fugă mintea in trecut.

INGREDIENTE:

  • 2 ouă mari
  • 100 gr unt topit
  • 100 gr zahăr pudră sau granulatie fina
  • 120 gr făină
  • 8 gr praf de copt
  • un praf de sare
  • 1 linguriță apă de flori de portocal
  • coajă rasă de portocală

MOD DE PREPARARE:

  1. Bateti ouăle cu zahărul până devin o cremă. Puneti sarea și bateti in continuare.
  2. Adăugați in ploaie făina și praful de copt.
  3. Turnați unul topit (rece, nu fierbinte!) si bateti ca la maioneză.
  4. Uniți în compoziție apa de flori de portocal (atentie, nu mai mult de o linguriță!) si coajă rasă de portocală.
  5. Lăsați compozitia in repaus timp de 15 minute.
  6. Între timp pregătiți formele de madlene. Eu am 3 tavi cu cate 12 madlene, nu au dungile specifice madlenelor dar imi fac treaba cu ele. Ungeti formele cu unt apoi presărați un văl subțire de făină. In ciuda faptului că au unt se desprind de forma destul de greu.
  7. Turnați compozitia in forme, umpleti pe 3/4. Intr-o formă intră cam o linguriță cu vârf de compozitie.
  8. Dați la cuptorul încins in prealabil la 190 grade, timp de 12 minute.
  9. Scoateti-le și lasati-le să se răcească pe un grătar de bucătărie.

VARIANTĂ:

  • 3 ouă
  • 125 gr unt topit
  • 130 gr zahăr
  • 150 gr făină
  • 1/2 plic praf de copt
  • un praf de sare
  • coajă rasă de lămâie

Procedeul de execuție este acelasi.

SFATURI:

  • Apa de portocal o găsiți în supermarket la raftul cu produse internaționale sau in magazinele orientale. Dacă nu găsiți, nu o înlocuiți cu altceva, mai bine nu puneti. Are un gust specific care nu poate fi substituit.
  • Din compoziție ies 36 de bucăți, dacă aveți o singura forma, coaceți in transe. Lăsați să se răcească întâi forma, apoi puneti compozitia. In acest caz, ungeti forma doar cu unt la inceput, nu mai presărați făină. La a doua tranșă nu va mai fi necesar sa ungeti forma, dar este posibil ca la a treia să trebuiască unsă din nou. Va veti da seama singuri.
  • Serviți madlenele la o ceașcă din ceaiul vostru preferat. Eu azi mancam două deodată in timp ce, cu o singura mână, faceam fotografiile. Stiti cum se zice: „una-n mână, una-n gură, și cu ochii după alta”

Be the first to comment

Lasă un răspuns