Găluște (gnocchi) din brânză, gratinate.

Aceștia nu sunt clasicii gnocchi cu cartofi, dar vă asigur că sunt la fel de buni ca cei cu cartofi, dacă nu chiar mai buni!

INGREDIENTE (4-6 portii):

pentru gnocchi

  • 300 gr brânză ricotta
  • 180 gr făină
  • 1 ou
  • 70 gr parmezan
  • sare

pentru sos

  • 600 gr roșii prunișoare
  • 1 cățel usturoi
  • sare si piper
  • ulei măsline
  • busuoic proaspăt
  • 1 linguriță de zahăr
  • 100 gr mozzarella pentru pizza, bucată intreagă
  • 2-3 linguri de parmezan

MOD DE PREPARARE:

  1. Amestecați intr-un bol toate ingredientele pentru găluște (sărați puțin, parmezanul este sărat). Frământați aluatul pana devine omogen, dacă este necesar mai adăugați făină (atenție, adaugati faina cu moderatie, aluatul trebuie să rămână pufos, dacă puneti prea multă modificați consistenta aluatului).
  2. Rupeți bucăți din aluat și modelați cu mâinile corzi lungi cu 1,5 cm grosime. Tăiați cu cuțitul corzile in segmente de 2 cm. Presaratii din abundență cu făină, altfel se vor lipi unul de celălalt.
  3. Opțional puteti modela gnocchi trecând fiecare bucățică de aluat peste coarnele unei furculițe sau a unei palete din lemn pentru modelat untul de casă (😊da, încă mai există așa ceva!).
  4. Pe masura ce gnocchi sunt gata puneti-i intr-o tavă peste care ati așezat hartie de copt. Asezati-i intr-un singur strat, un pic la distanță unul de celălalt.
  5. Pregătiți sosul de rosii: puneti la încins ulei împreună cu un cățel de usturoi zdrobit. 
  6. Tăiați roșiile in jumătăți și puneti-le peste ulei. Presarați puțină sare apoi asezati capacul și lăsați să fiarbă in propriul suc, la foc mediu. Adăugați câteva frunze de busuoic proaspăt. Lăsați să fiarbă 15 minute.
  7. Gustați sosul de roșii, adaugati o linguriță rasă cu zahăr și piper negru, proaspăt râsnit. Asezonați astfel încât sosul să fie gustos de sine stătător, el va condimenta tot preparatul. Este gata când se zdrobesc toate roșiile și devine un sos gros.
  8. Tăiați mozzarella in cubulete de mărimea unei măsline. 
  9. Puneti o oală de 2l cu apă la fiert. Când da in clocot adaugati o linguriță de sare si fierbeți gnocchi până se ridică la suprafață si plutesc.
  10. Scoateti-i cu o spumiera și adaugati-i la sosul de rosii. Amestecati bine cu o lingura pana se imbraca gnocchi in sos, adăugați mozzarella taiata cubulete.
  11. Ungeti o formă ceramică cu unt, turnați toată compozitia, presărați 2-3 linguri cu parmezan deasupra.
  12. Coaceți 20 de minute la 200 grade, cuptor preincalzit. Dacă doriți, folosiți funcția grill pentru ultimele 3-4 minute.
  13. Presărați frunze de busuoic proaspăt, serviți preparatul fierbinte. Este delicios, usor de facut dar in acelasi timp sofisticat. Vă garantez că nu ați mâncat in niciun restaurant astfel de găluște pufoase, majoritatea folosesc gnocchi făcuți industrial.

Be the first to comment

Lasă un răspuns