Cheesecake New York. 

Nu orice fel de cheesecake, ci cel mai bun, cel mai cremos și cel mai untos cheesecake New York pe care le-ați mâncat vreodata. Am incercat multe retete de cheesecake până să mă opresc la aceasta, mi se pare cea mai echilibrată retetă, atat in ce priveste proporția blatului față de cremă, precum și al gustului (prevalează gustul de brânză, iar cheesecake-ul New York trebuie să aibă gust predominant de brânză). Reușita unui cheesecake sta in coacere si calitatea branzei, modul de preparare este ridicol de simplu. Cantitățile sunt pentru o formă cu diametrul de 23 cm.

Vă garantez că după ce veți gusta acest desert, greu veți mai găsi un cheesecake care să vă mulțumească in vreun restaurant sau cofetărie.

INGREDIENTE:

pentru blat:

  • 180 gr biscuiți digestivi
  • 70 gr unt topit

pentru crema de branză:

  • 750 gr brânză pentru cheesecake (cremă de brânză)
  • 150 gr zahăr, granulatie fină
  • 20 gr făină
  • 3 ouă + 2 gălbenușuri
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 125 gr smântână pentru frișcă cu 33% grăsime
  • coajă rasă de lâmaie (netratată)
  • un praf de sare

pentru topping:

  • 300 gr fructe roșii de pădure (congelate)
  • 50 gr zahăr

MOD DE PREPARARE:

  1. Puneti biscuiții digestivi intr-o pungă cu fermoar și zdrobiți-i bine cu ajutorul unui făcăleț sau un ciocan de snitele cu partea netedă.
  2. Topiți untul (la micounde) și lasati-l să se răcorească un pic.
  3. Transferati pulberea de biscuiti într-un bol. Amestecați untul cu firimiturile de biscuiți până ce untul este complet absorbit.
  4. Încingeti cuptorul la 180 grade, funcția ventilat.
  5. Alegeți o formă de tort cu diametrul de 23 cm, cu inel detașabil. Ungeti forma și așezați hartie de copt pe fund.
  6. Presărați amestecul de biscuiți pe fundul formei, în mod uniform. Presați cu dosul unei linguri astfel încât să devină un strat omogen, fără spații goale.
  7. Coaceti blatul 10 minute. Cand este gata scoateți din cuptor si puneți forma pe un grătar de bucătărie.
  8. Reprogramați cuptorul la 200 de grade, funcția static.  
  9. Pregătiți crema: intr-un bol încăpător puneti crema de brânză, smântâna, ouăle. Începeți să bateți cu ajutorul unui mixer electric. Adăugați zahărul, zaharul vanilat, coaja rasă de lămâie, sarea. Mixați bine până devine totul o cremă fluidă.
  10. Turnați cremă de brânză peste blat si dați la cuptor, pozitionand grătarul cuptorului in zona inferioară a cuptorului (când va uitati la cuptor socotiti pe unde ar fi 3/4, și acolo poziționati grătarul).
  11. Coaceti 15 minute la 200 de grade, apoi reduceți temperatura la 100 de grade și coaceti încă o oră. Când s-au scurs cele 60 de minute opriți cuptorul și lăsati cheesecake-ul în cuptorul stins, cu ușa intredeschisă, încă o oră.
  12. Scoateți desertul afară și lasati-l sa se răcească pe un grătar de bucătărie. Scoateți inelul doar când s-a răcit complet. Treceți o spatulă peste margine, apoi deschideți inelul. Dacă ați lucrat corect prăjitura trebuie să fie intactă, fără crăpături. Dacă crapă nu vă necăjiți, va ieși mai bine data viitoare, și mie mi-au crăpat de nenumărate ori. De aceea este foarte important să respectați timpul de coacere, temperatura, funcția statică și poziția în cuptor.
  13. Între timp pregătiți topping-ul: fierbeți la foc moderat fructele congelate cu zahărul până devine o sos gros. Lăsați să se răcească.
  14. Cand serviți desertul ornati din abundență cu sosul de fructe.
  15. Ca să puteti taia felii frumoase lama cuțitului trebuie să fie caldă. Când veți tăia felii, treceți intâi lama cuțitului prin apă caldă apoi stergeți. Repetati operațiunea pentru fiecare felie. Eu tai desertul dupa 3 ore, pentru ca nu mai am rabdare, dar va recomand sa il faceti dimineata si sa-l consumati spre seara.

SFATURI:

Iată ce produse am folosit eu (nu vreau să le fac reclamă, vreau să vă iasă cheesecake-ul și să repetați rețeta cu plăcere):

  • Crema de branză Arla. O găsiti la Metro în găletușă de 1,5 kg sau in orice supermarket la cutii mici de 200 de grame.  Eu prefer găletușă, in cutiile mici nu se respecta gramajul indicat pe cutie. În plus, din 1,5 kg ies exact două porții și nu am pierdere. Capacul se resigilează ermetic iar valabilitatea este destul de lungă. Cand o folositi scurgeți bine zerul care se formeaza.
  • Smântâna, orice marcă preferați cu condiția să fie naturală, nu vegetală. Dacă optați pentru o smântănă vrac, nu uitați să fie peste 30% grăsime, din lapte de vacă.
  • Biscuiții digestivi, se gasesc la raftul cu produse dietetice din orice supermarket. Probabil sunt și alte mărci, eu sunt mulțumită de aceasta. Nu folosiți altfel de biscuiți decât digestivi.
  • Eu am avut ouă de țară care au conferit preparatului o frumoasa culoare galbenă, dar nu influențează gustul, doar aspectul.
  • Pentru un gust pronuntat de vanilie puteti folosi o fiola de esenta de unt-vanilie de la Ruf, dar eliminati zaharul vanilat. Nu puneti mai mult de o fiola, una da un gust deosebit, doua distrug preparatul!

Be the first to comment

Lasă un răspuns