Risotto cu sparanghel si ceapă verde.

Astazi este o zi tihnita, imi pregatesc un risotto cu sparanghel si ceapa verde. Imi place mult sparanghelul, am gasit intr-un market la un pret rezonabil, am luat trei legaturi. Doua dintre ele le-am pregatit deja cu sos olandez, mi-a mai ramas o legatura. Un bun risotto pleaca de la soiul orezului, se recomanda carnaroli sau arborio. Italienii il prefera al dente, altii fiert tare, eu prefer o cale de mijloc, adica fiert 1 minut in plus pe langa timpul de coacere. Expertii recomanda gatirea orezului intr-o tigaie din aluminiu, dar cred ca merge in orice tigaie cu fundul dublu.

INGREDIENTE (2 portii):

  • 150 gr orez pentru risotto
  • 1 legatura de sparanghel
  • 1 legatura de ceapa verde
  • 150 ml vin alb sec
  • 1 litru apa
  • 1 cub vegetal
  • 30 gr unt
  • 4 linguri cu varf parmesan ras
  • ulei de masline si o lingura de unt
  • sare
  • piper

MOD DE PREPARARE:

  1. In primul rand faceti o supa de legume: fierbeti ceapa, praz, morcov, telina apio si radacina de patrunjel in 2 litri de apa. Fierbeti timp de 45-60 de minute apoi strecurati supa. Daca va grabiti puteti face supa dintr-un litru de apa si un cub vegetal. Dati in clocot apa, puneti cubul si fierbeti 3-4 minute. Pastrati supa calda.
  2. Curatati sparanghelul. Taiati si indepartati terminatia lemnoasa a firului de sparaghel.
  3. Puneti sparanghelul la fiert pe abur, pentru 10 minute.
  4. Pregatiti un castron cu apa si cuburi de gheata. Dupa ce s-au scurs 10 minute, scoateti sparanghelul, taiati varfurile si puneti-le in vasul cu apa si gheata. Coditele tocati-le cu ajutorul unui mini procesor, pana se trasforma intr-un piure grosolan.
  5. Tocati ceapa verde, pastrati cateva fire din codita verde. 
  6. Puneti la incins 35 gr de ulei impreuna cu o lingura de unt. Caliti ceapa verde si cand s-a inmuiat adaugati orezul. Caliti bine, pana ce boabele de orez devin sticloase.
  7. Stingeti cu vinul alb si lasati sa se evapore. Puneti piureul de sparanghel si un polonic de supa. Sarati moderat, supa este deja sarata, iar preparatul va contine si parmezan. Din acest moment socotiti 20 de minute timpul de coacere a risotto-ului.
  8. Adaugati supa calda, cate un polonic. Lasati sa se absoarba complet lichidul apoi adaugati alt polonic de supa. Se amesteca continuu. Preparatul trebuie sa aiba un aspect cremos, nu este necesar sa puneti toata supa pe care ati pregatit-o. Cu 5 minute inainte de final, adaugati varfurile de sparanghel pe care le-ati tinut deoparte, zvantati-le de apa cu ajutorul unei hartii absorbante.
  9. Inchideti focul si adaugati cele 30 de grame de unt si 4 linguri cu varf de parmezan. Amestecati cum faceti cu mamaliga, dar nu zdrobiti legumele.
  10. Asezati risotto in farfurii si serviti preparatul fierbinte. Presarati deasupra codita de ceapa verde tocata marunt sau chivas tocat marunt.
  11. Daca doriti puteti prepara tuiles de parmesan, pentru decor. Incingeti cuptorul la 220 grade static. Asezati intr-o forma hartie de copt, trasati niste cercuri cu diametrul dorit 5-7 cm, presarati parmezanul ras intr-un stat de 2 mm in interiorul cercurilor trasate. Tineti la cuptor timp de 5 minute pana devin aurii. Scoateti tava din cuptor si lasati  banutii de parmezan sa se racesca. Desprideti-i cu grija si ornati farfuria.

Be the first to comment

Lasă un răspuns