Escalop de mânzat, cu salvie și jambon crud. (Saltimbocca alla romana)

Este foarte gustos și foarte rapid de pregatit acest preparat italian. Există foarte multe variante, cel original – saltimbocca alla romana, se face din carne de vită, prosciutto crudo, frunze de salvie și sos de vin alb. Nu exista restaurant sau bistro la Roma care să nu aibă la feluri principale saltimbocca alla romana și scottadito (în traducere: „salt în gură” și „frige degete”) cele din urmă fiind cotlete de miel marinate, făcute pe jar.

INGREDIENTE (3-4 portii):

  • 8 felii carne de mânzat
  • 16 frunze proaspete de salvie
  • 8 felii de jambon crud (prosciutto crudo)
  • ulei de măsline
  • 30 gr unt, plus inca 2-3 linguri
  • un pahar de vin alb (150-200 ml)
  • sare și piper

MOD DE PREPARARE:

  1. Pregătiți-vă ingredientele. Curatați carnea de pielițe, spălati-o și stergeti-o cu hârtie absorbantă. 
  2. Treceți sub jet de apă 2 foi de copt si sifonati-le în mână, până devin maleabile.
  3. Bateți bucățile de carne între cele două foi de copt, astfel încât să le aplatizati fără să le rupeți. 
  4. Întindeți o bucată de carne pe un tocător și așezați deasupra o felie de jambon, cât să acoperiți carnea. Prindeti cu scobitori 2 frunze de salvie si taiati apoi felia de carne în două bucăți (o bucată să fie cam de marimea podului palmei). Intorceti-le pe partea cealaltă și sărați moderat (prosciutto este sărat, iar prin prăjire se va săra si mai tare), presărați piper.  
  5. Procedați până la epuizarea ingredientelor. 
  6. Intr-o tigaie puneti la încins 30 gr de ulei de masline si 30 de grame unt.
  7. Când începe să sfaraie puneti carnea în tigaie, cu partea cu salvia în jos. 
  8. După ce s-au prăjit pe o parte, întoarceți-le pe partea cealaltă. Presărați un praf de sare si piper. 
  9. Scoateti-le pe un platou și pastrati la cald. Eu am un incalzitor din portelan pentru platouri, foarte frumos si foarte util, imi este drag ca ochii din cap.  
  10. Stingeti grasimea din tigaie cu vinul alb, ridicati temperatura sa se poata evapora alcoolul. Lăsați să scadă lichidul la jumătate și să capete o consistență siropoasă, apoi închideți focul și trageți tigaia intr-o parte.   
  11. Puneti 30 de grame de unt rece, tăiat cubulețe micuțe (scos doar în acel moment din frigider). Cu ajutorul unui tel incorporati câte un cubuleț, pe rând. Adăugați următorul doar când s-a topit primul. Trebuie să rezulte un sos de consistenta medie.  
  12. Turnați sosul peste bucățile de carne și serviți preparatul fierbinte. Frunzele prăjite de salvie se consumă; combinația de salvie-carne de porc- carne de vita, este delicioasă!  

Observatie:

    • Exista retete care prevăd infăinarea bucăților de carne, scopul este acela de a lega sosul. Dacă veți respecta întocmai modul de preparare al sosului, nu va fi necesar. Singura observatie – folosiți un tel din silicon, eu am gresit folosind unul metalic la o tigaie teflonată, ma grăbeam tare și nu-l aveam la îndemână, dar nu-i o scuză.

Be the first to comment

Lasă un răspuns