Spaghetti cu chifteluțe.

Pastele cu chifteluțe sunt deliciul tuturor, în mod special deliciul copiilor. Copiii adoră chifteluțele, dar le preferă fără usturoi sau multe condimente, această rețetă este diferită. Rețeta puneti-o bine, voi reveni asupra ei trasformând acest preparat intr-unul gratinat, adăugând și alte ingrediente. Preparatul are trei componente: chifteluțele, sosul de roșii și pastele.

INGREDIENTE (4 portii):

  • 400 gr carne tocată, la alegere mânzat, porc, pui sau amestec
  • 40 gr miez de pâine albă
  • 1 ou mare
  • 1 pahar cu lapte
  • sare, piper
  • 3 linguri parmezan ras, plus pentru paste
  • 1 linguriță pudră de seminte de fenicul sau cimbru uscat, după preferință
  • ulei pentru prăjit
  • 500 gr sos de rosii
  • 1 legătură ceapă verde
  • 2 căței de usturoi
  • 8 gr de zahăr
  • 350 gr spaghetti

MOD DE PREPARARE:

  1. Pregatiti toate ingredientele. Eu am folosit amestec de carne porc și vită în proporție de 3:1.
  2. Pudra de seminte de fenicul este opțională, o puteti inlocui cu cimbru uscat. Mie imi place foarte mult mirosul și gustul de anason, în plus feniculul are o grămadă de proprietati terapeutice, în casa mea acest produs nu lipseste, fie sub forma de condimente sau proaspăt. Pudră nu mai aveam, am pisat în mojar. Când pisați seminte presărați in mojar cateva granule de sare grunjoasa, va functiona ca un abraziv și va înlesni macinarea.
  3. Înmuiați miezul de pâine în lapte, apoi stoarceti-l bine. Amestecați intr-un bol carnea, oul, miezul de paine, sare, piper. Adaugati 3 linguri pline cu parmezan ras și framantati bine toate ingredientele. Cu cât frământati mai mult cu atat chifteluțele vor fi mai pufoase.
  4. Faceti proba gustului: prăjiti o lingură din aluatul de carne în câteva picături de ulei. Eu am o tigaie mică pentru pancake, imi este foarte utilă. Prăjiti pe ambele părți apoi gustati. Corectați gustul dacă este necesar. 
  5. Așezați peliculă alimentară deasupra bolului și lăsați la frigider 30 de minute, să se pătrundă de gust.
  6. După expirarea celor 30 de minute, scoateti carnea din frigider și modelati chifteluțe de mărimea unor măsline mari. Eu ma folosesc de un curatator de miez de pepene, să le pot face egale. Chifteluțele modelate treceti-le prin făină.
  7. Puneti ulei intr-o tigaie încăpătoare și prajiti-le. Fiind atat de mici este suficient să scuturati tigaia sa se poata prăji uniform.
  8. Scoateti-le pe hârtie absorbanta.
  9. Pregătiți ingredientele pentru sos.
  10. Tocați mărunt ceapa verde, usturoiul și câteva frunze de busuioc proaspăt.
  11. Incingeti 35 ml ulei de măsline și stufați ceapa.
  12. Adăugați sosul de roșii, sare și piper.
  13. Fierbeti cu capac, la foc redus, timp de 20 de minute. Presărați zahărul și continuati fierberea încă 10 minute, la foc mic. Gustati, și asezonati dacă este necesar. Sosul trebuie să fie gustos și echilibrat.
  14. Adăugați chiftelele și dați în câteva clocote. Rupeti cu mâna câteva frunze de busuioc proaspăt și opriți focul.
  15. Puneti apă la fiert. Când da în clocot adăugați o lingurita de sare de mare și pastele. Fierbeti conform instructiunilor de pe pachet, minus 1 minut. Opriti focul, scurgeti-le de apa.
  16. Puneti pastele in cratita cu sosul și mai coaceti 1 minut, la foc mare. Stingeti focul și adăugați 2-3 linguri de parmezan ras.
  17. Așezați preparatul în farfurii încălzite.
  18. Serviți pastele fierbinți.

Be the first to comment

Lasă un răspuns