Tarta bunicii.

 

 

Vineri, când eram pe picior de plecare de la birou, Dorina mi-a cerut o prăjitură „pufoasă, cu muuuultă cremă înăuntru”. Eu am privit-o perplexă, niciodată nu mi-a cerut să-i pregătesc ceva, totdeauna m-am oferit eu. „Adică?! Ce prăjitură vrei, mai exact?” „Pufoasă cu cremă, așa, înăuntru” 🤔🤔🤔 „Poate fi crocantă, în loc de pufoasă?!” „Daaaa!” N-am putut să o refuz, dacă mi-ar fi spus exact ce voia ar fi fost mai simplu, dar cu „muuuultă cremă înăuntru” mi-a venit în minte doar Tarta bunicii (Torta della nonna). Delicioasă, dar o fac rar din cauza intoleranței soțului meu la lactoză. Prima dată am mancat-o intr-un hotel din Italia, la micul dejun. De atunci am tot mâncat tarte ale bunicii, dar niciuna nu a avut gustul celei pe care am mancat-o prima dată, nici macar cele făcute de mine.

INGREDIENTE:

Pentru crusta:

  • 300 gr făină
  • 150 gr unt rece, tăiat cubulețe
  • 140 gr zahăr
  • coajă rasă de lămâie
  • un praf de sare
  • 1 plic praf de copt

Pentru umplutura:

  • 500 ml lapte
  • 2 ouă mari
  • 120 gr zahăr
  • 50 gr făină
  • 1 plic zahăr vanilat
  • coajă de lămâie, în bucăți mari, fără partea alba
  • 3 linguri de lapte
  • 30 gr muguri de pin sau migdale taiate lamele
  • zahăr pudră

USTENSILE:

  • o formă de tartă cu diametrul de 26 cm
  • sucitor
  • plansa de lucru
  • robot de bucătărie
  • cratiță, boluri

MOD DE PREPARARE:

  1. Pregatiti crusta: așezați în procesor făina și untul rece tăiat cubulețe. Dați câteva impulsuri scurte până ce se transformă totul în firimituri.
  2. Transferați intr-un bol, așezați în centru zahărul, coajă rasă de lămâie, oul, sarea, praful de copt. Frământati cu mâna, rapid, un aluat omogen. Nu frământati prea mult, nu trebuie activat glutenul din făină. Dați formă de bilă, înfășurați în folie alimentară și puneți la frigider 30 de minute.
  3. Pregatiti crema: puneti intr-o craticioara laptele împreună cu cojile de lămâie, incalziți până la punctul de fierbere. Stingeti focul și dați deoparte. Scoateti coaja de lămâie.
  4. Bateți ouăle cu zahărul și zahărul vanilat, cât să se amestece, apoi adăugați făina. Turnați o cantitate mică (50 ml) de lapte cald, amestecați bine. Mai turnați încă 50 ml lapte, amestecați. Această operațiune se numește temperare, adică apropiem ouăle de temperatura laptelui. Turnați restul de lapte și puneti compoziția pe foc, la foc moale. Amestecați continuu până se îngroașă compoziția și devine o cremă densă. Puteti adauga o lingură cu esență de vanilie. Dați deoparte, așezați peliculă alimentară direct pe suprafața cremei si lasați să se răcească la temperatura camerei.  
  5. Încingeți cuptorul la 180 grade.
  6. Pregătiti-va formă de tarta: ungeti forma cu unt si tăiați o foaie de copt, la mărime, pe care o așezați pe fundul si pereții formei.  
  7. Scoateți aluatul din frigider, asezati-l pe plansa de lucru, și impartiti-l în două bucati – una de 2/3 iar alta de 1/3. 
  8. Presărați abundent făină pe plansa și întindeți bucata mai mare de aluat intr-o foaie de 4-5 mm grosime. 
  9. Rulați usor foaia de aluat pe sucitor si asezati-o in forma. Asezati cu mana astfel incat sa imbrace pereții, apoi cu ajutorul sucitorului tăiați excesul de aluat. Nu va grăbiți, dacă se rupe foaia, adunați toate resturile și mai framantati-o cu un pic de făină. Uneori mă umplu de nervi, alteori pare o joacă de copii, aluatul de tartă depinde mult de temperatura și umiditatea din atmosferă.      
  10. Așezați crema de vanilie în formă și neteziti bine. Dați deoparte. 
  11. Întindeți restul de aluat si, procedând ca mai înainte, așezați peste cremă, ca un capac, sigiland bine marginile.   
  12.  Ungeti tarta cu o pensulă de silicon înmuiată în lapte și presărați mugurii de pin sau lamelele de migdale deasupra.   
  13. Dați la cuptor pentru 30-35 de minute.
  14. Când este gata scoateti tarta din cuptor si lasati-o sa se răcească pe un grătar de bucătărie. Pudrati cu zahăr pudră cât este caldă. 
  15. Tăiați și serviți doar când s-a răcit complet.

 

Be the first to comment

Lasă un răspuns