Salată de orez.

Salata rece de orez este un preparat pe care îl putem consuma ca fel principal când este foarte cald afară. Exista o grămadă de variante, combinatiile putând fi multiple, după gustul fiecaruia, nu există reguli. Mie imi place salata un pic mai acrișoară, făcută cu murături, dar se poate prepară în versiuni mai dulci, cu adaos de ardei copți sau legume la grătar.

INGREDIENTE (2-3 persoane):

  • 160 gr orez
  • 1 conserva de ton (125gr)
  • 2 ouă fierte tari
  • 125 gr mozzarella 
  • 2 linguri de măsline verzi
  • 4 linguri fasole cannellini fiartă  (din conserva)
  • 1 castravecior murat  (cornison)
  • 1 gogoșar murat
  • 4 linguri cu inimi de anghinare (murate sau în ulei)
  • 2 linguri cu mixt de ciuperci de pădure (conservate in otet sau ulei)
  • 4 cepe mici murate
  • sare și piper
  • suc de lămâie și ulei

Cantitățile și ingredientele sunt variabile, țineți cont de proporții, va puteti abate de la rețetă. În supermarketuri la raionul de conserve veți găsi o grămadă de mixturi de legume sau ciuperci în oțet sau ulei, pe care probabil nici nu le-ați băgat în seamă. Exista chiar o mixtura comercializată sub denumirea de Condiriso care conține legumele specifice pentru salata de orez.

MOD DE PREPARARE:

  • Puneti apă la fiert. Când da în clocot adăugați o lingurita rasă de sare si orezul. Fierbeti 18-20 de minute la foc mediu. Când este gata rasturnati-l intr-o sită și treceti-l sub jet de apă rece. Lăsați să se scurgă bine. Apă rece stopeaza procesul de coacere a orezului si-l spală de amidon.
  • Tăiați legumele după cum le este felul, de preferat in bucatele mici. Inimile de anghinare taiati-le în sferturi pe lungime, la fel și mozzarella, dacă folosiți biluțe mici. Desfaceti conserva de ton și puneti conținutul intr-o sita sa se scurgă. Procedați la fel cu restul legumele din conserve. Legumele care au fost conservate în oțet le puteti trece printr-un jet de apă rece (să spele un pic excesul de otet) si le lasati sa se scurga bine de lichid intr-o strecuratoare.
  • Intr-un castron încăpător combinați orezul cu legumele, maslinele intregi, ciupercile, tonul și brânza.
  • Asezonati cu sare și piper, și condimentati preparatul cu suc de lămâie și ulei.
  • Puneti in farfurii si adaugati ouăle fierte tăiate în sferturi.

Preparatul se consuma ca atare. Daca va place puteti inlocui dressingul cu o  lingură de maioneza, aceasta va acționa ca un liant pentru ingrediente. Tonul il puteti inlocui cu șuncă de Praga tăiată cubulețe sau felii de crenvursti fierți, iar fasolea cu mazăre.

Be the first to comment

Lasă un răspuns