Steak de vită cu „dulceață” de ceapă roșie și piure de fasole.

Reteța aceasta o public mai mult pentru garnitură decât pentru carne. Dulceața de ceapă roșie este un sos chutney care poate acompania carnea de rață, vânat, foie gras și nu numai, dar momentan îmi vin doar acestea în minte. Chutney este un condiment indian, de fapt o tehnică indiană de preparare a sosurilor, si presupune – legume/fructe, zahăr, oțet și condimente, din care rezultă un gem de acompaniament, picant, dulce-acrișor.

INGREDIENTE:

  • carne pentru steak: antricot/muschiuleț/T-bone, ce doriți
  • 4 cepe roșii, mari
  • 3-4 linguri zahăr, alb sau brun
  • sucul de la o portocală
  • 3 linguri de oțet alb de 9°
  • 1 frunză de dafin
  • 250 ml supă de pui (dintr-un cub)
  • 1 conservă (250 gr) de fasole albă, cannellini
  • rozmarin proaspăt
  • 1 cățel de usturoi
  • ulei de măsline
  • sare, piper
  • piper negru boabe

MOD DE PREPARARE:

  1. Fasonați bucățile de carne. Spălați și zvântați bine cu prosop de bucătărie.
  2. Tocați mărunt câteva crenguțe de rozmarin si amestecați-le cu piper măcinat proaspăt și ulei de măsline. Masați bucățile de carne cu amestecul și lăsați-le la temperatura camerei până la momentul frigerii.
  3. Feliați subțire ceapa roșie. 
  4. Trageți-o la tigaie cu un fir de ulei de măsline, un praf de sare și o foaie de dafin. 
  5. Când și-a pierdut din volum și a devenit sticloasă, turnați sucul de la o portocală, proaspăt stors.
  6. Lăsați să se evapore cam jumătate din lichid, apoi adăugați 3-4 linguri de zahăr, brun sau alb, de preferat brun, și reduceți flacăra.
  7. Coaceți la foc mic timp de 5 minute apoi adăugați 3 linguri cu oțet alb de 9°. Dacă vă place o notă picantă puteți adăuga și o bucățică de ghimbir.
  8. Piperați amestecul și lăsați pe foc, la foc moale până se evaporă lichidul și capătă aspectul unui gem. Gustați des, ajustați din zahăr, oțet sau sare astfel incât să rezulte un sos dulce-acrișor.
  9. Într-un ibric de mici dimensiuni încălziți ușor ulei de măsline în care ați scufundat un cățel de usturoi curătat de coajă, câteva boabe de piper și o crenguță de rozmarin. Nu încingeți uleiul, trebuie doar să infuzăm condimentele. Stingeți focul și puneți un capac. Lăsați să se infuzeze până la momentul servirii.
  10. Încălziți 250 ml supă de pui, scurgeți bine fasolea din conservă. Pasați fasolea cu ajutorul unui blender de mână, adăugând câte un pic din supa de pui, până ajungeți la consistența dorită. Asezonați.
  11. Frigeți carnea pe un grătar încins, în funcție de grosimea cărnii și de modul cum o doriți, în sânge, mediu sau bine făcută, apoi lăsați-o în repaus 5-7 minute să se difuzeze toate sucurile din carne.
  12. Montați farfuria: piureul de fasole, felii de carne și o lingură din chutney-ul de ceapă. Picurați deasupra uleiul condimentat.

Be the first to comment

Lasă un răspuns