Lasagna cu dovlecei și mozzarella.

Aceasta lasagna este o alternativă gustoasă a variantei cu carne.

INGREDIENTE (4-6 portii)

pentru umplutură:

  • 1 kg de dovlecei
  • 1 cățel de usturoi
  • ulei de măsline
  • 250 gr mozzarella din lapte de vaca
  • parmezan ras

pentru bechamel:

  • 600 ml lapte
  • 50 gr făină
  • 60 gr unt

pentru paste:

  • 12 foi de lasagna uscate sau proaspete (sau cate sunt necesare pentru 4 straturi )

MOD DE PREPARARE:

  1. Spălați dovlecei și tocați-i julien (bastonase de grosimea unui bat de chibrit), dar fără partea din mijloc cu sâmburei. Se pot da și pe răzătoare. Partea din mijloc cu sâmbureii congelati-o si folositi-o la ciorbe.
  2. Intr-o tigaie încăpătoare puneti la incins un fir de ulei apoi adăugați un cățel de usturoi întreg, curățat de coajă. Când usturoiul începe sa-si schimbe culoarea adăugați dovlecelul și caliti la foc mediu pentru 20 de minute, până se înmoaie. Presărați un praf de sare si lăsați să se evapore complet lichidul format. Lăsați deoparte să se răcorească. Eliminați usturoiul.
  3. Pregătiți bechamel-ul. Intr-o cratiță mică cu fundul gros topiti untul. Adăugați făină și prăjiti până își schimbă culoarea. Stingeti cu laptele rece, turnat în suvoi subțire. Amestecați fără întrerupere. Sărați sosul și lasati-l până da în 2-3 clocote. Când este gata, dati deoparte, adăugați un cub de unt și lasati-l să se topească. Amestecați, apoi așezați peliculă alimentară direct pe suprafața sosului, pentru a împiedica să se formeze crustă.
  4. Dați apa în clocot și adăugați o linguriță de sare. Opăriti pe rând cate foi de lasagna intră pe un stat, la măsura tăvii pe care o veti folosi (dacă aveți foi proaspete nu este necesar).
  5. Radeti sau tăiați felii mozzarella. Dacă este foarte moale puteti sa o rupți în bucăți.
  6. Montați preparatul: ungeti o tava sau formă ceramică cu unt, așezați primul stat de foi de lasagna. Ungeti foile cu un stat de sos bechamel, apoi așezați un stat subțire de dovlecei, iar peste dovlecei așezați feliile de mozzarella. Presărați parmezan ras, așezați un alt strat de foi de lasagna si repetati operațiunea.
  7. Terminați cu un stat dovlecei peste care presărați parmezan ras și câțiva fulgi de unt.
  8. Dați la cuptorul incins în prealabil la 180° pentru 35-40 de minute. Lăsați să se răcorească puțin apoi portionați. 

Be the first to comment

Lasă un răspuns