Prăjitură cu lămâie pentru diabetici.

Un cititor mi-a sugerat să public si retete pentru diabetici, sarcină nu tocmai ușoară. Am apelat la un medic specialist si sper ca pe viitor retete mele sa conțină și indicatii legate de intoleranțe și regim alimentar. Pentru ca imi place sa ma tin de cuvânt, și de undeva trebuia să incep, iată o prăjitură cu lămâie, făină integrală și stevia:

INGREDIENTE:

  • 2 ouă mari, plus un albuș
  • 20 gr stevia
  • 90 ml ulei
  • 16 gr praf de copt
  • 130 gr făină integrală
  • coaja și sucul de la o lămâie
  • un praf de sare

USTENSILE:

  • mixer
  • formă de tort cu inel detașabil, 18 cm diametru

MOD DE PREPARARE:

  1. Separați albusurile de gălbenușuri.
  2. Bateți albusurile (cele 3 albusuri) împreună cu un praf de sare, până devin o spumă tare. Dați deoparte.
  3. Tapetati fundul formei cu hartie de copt și ungeti pereții cu unt.
  4. Bateți gălbenușurile cu stevia, coaja rasă și sucul de la o lămâie.
  5.  Când s-au amestecat suficient și s-a creat o crema, turnați uleiul în suvoi subtire ca la maioneză si continuați baterea.
  6. Adăugați făina și praful de copt (atenție! un plic de praf de copt are 10 grame, prin urmare trebuie să puneti un plic și jumatate).
  7.  Aluatul se va întări. Incorporati 1-2 linguri de albuș bătut și mixați cu o viteză mică, până capătă o consistență un pic mai pufoasă.
  8. Cu ajutorul unei spatule, cu miscari ample, prin rostogolire, încorporati restul spumei de albusuri.
  9. Turnați aluatul în formă și neteziti suprafata.
  10. Dați la cuptor (preîncalzit 180°), 30 de minute. Rasuciti forma la jumătatea timpului de coacere.
  11. Faceti proba cu scobitoarea, scoateti forma din cuptor si lăsați să se răcească pe un grătar de bucătărie.

SFATURI:

  • Desertul poate fi consumat la mic dejun împreună cu un gem dietetic de citrice.
  • Am folosit ulei pentru prăjituri de la Unisol, rețeta originală prevedea ulei de porumb, dar eu nu am avut curaj, uleiul de porumb este prea galben și gros. Voi faceți cum credeți de cuviință.
  • Atenție la diametrul formei pe care o folosiți, prăjitura are un gramaj mic și creste foarte puțin la copt. 

Be the first to comment

Lasă un răspuns