Spaghetti arraganati (spaghetti cu origano).

Acest preparat își are originea în zona sudică a Italiei iar cuvântul „arraganati” indică faptul că este condimentat cu origano. Am văzut cum se prepară urmărind un chef la tv, Sonia Peronaci. N-am ținut minte denumirea preparatului și din aceasta cauză mi-a luat ceva timp până am reusit să descopăr mai multe detalii despre el. Până să citesc despre asocierea denumirii cu origano mi-am facut un mnemonic „tărăgănate-arăganate-arraganate”, altfel nu reușeam să rețin. Culmea, de făcut văzusem o singură dată, dar imi aminteam și cele mai mici detalii. Greu de înțeles cum funcționează mintea umană! In fine, m-a intrigat mult modul de preparare și mi-am propus să încerc și eu. Am mâncat o porție uriașă cu atata poftă, că nu mă mai putem ridica de pe scaun! :((

INGREDIENTE (2 porții):

  • 200 gr spaghetti nr. 3
  • 3 roșii mari suculente
  • 1/2 pahar apă
  • 600 gr roșii lunguiețe (San Marzano, sau cherry)
  • busuioc proaspăt
  • 1 lingură origano uscat
  • 1 ardei iute
  • ulei de măsline
  • 100 gr parmezan ras
  • sare
  • piper

pentru decor:

  • 1 ciorchine de roșii cherry
  • 1 linguriță de zahăr pudră
  • coajă rasă de lămâie
  • sare
  • origano uscat
  • cimbrișor (timo)
  • ulei de măsline

MOD DE PREPARARE:

  1. Ocupati-va de roșiile pentru decor: așezați intr-o tava, tapetata cu hartie de copt, ciorchinele de roșii. Pudrati-le cu zahăr, radeti deasupra coajă de lămâie, presărați sare, origano și câteva frunzulițe de cimbrișor, turnați deasupra un fir subțire de ulei de măsline. Dați la cuptor la 90° pentru 3 ore. Evident, este o operațiune facultativă, puteti renunța la ea, roșiile confiate au doar rol decorativ, nu influențează preparatul.
  2. Următoarea etapă este obținerea apei de roșii. Spălați și tăiați în bucăți grosolane roșiile de suc. Turnați peste ele 1/4 până la 1/2 pahar cu apă și pasati totul cu ajutorul unui blender de mână.
  3. Cand ati obtinut un suc subtire, treceti totul printr-o sita foarte fină și lăsati să se scurgă tot lichidul. În restaurantele de lux apa de roșii se foloseste la diverse preparate și se obține lăsând piureul de roșii la scurs în bocceluțe de pânză astfel încât apa să fie limpede și transparentă. Noi nu suntem restaurant de lux, apă este bună și dacă este un pic colorată.
  4. Spălați roșiile cherry și tăiati-le în jumătăți. Tocați mărunt un vărf de ardei iute (sau unul întreg, cât va place de picant). Intr-un bol încăpător amestecați jumătățile de roșii cu ardeiul iute, o lingurita de origano uscat, sare, câteva frunze de busuioc rupte cu mâna, ulei de măsline. Amestecați bine si lăsați-le câteva minute sa se pătrundă de gust.

     

  5. Incingeti cuptorul la 175°, funcția static.
  6. Pregatiti-vă la îndemână ingredientele pentru formarea preparatului: spaghetti, apa de roșii, parmezan, busuioc, origano, roșiile condimentate.
  7. Ungeti cu un fir de ulei o tavă sau tigaie care merge la cuptor.
  8. Așezați pe fundul tavii un strat de roșii condimentate. Adaugati câteva frunze de busuioc rupte cu mâna și piper negru proaspăt râsnit.
  9. Rupeti spaghetti în 3 segmente pe lungime. Presărați pastele deasupra roșiilor.
  10. Repetați operațiunea: roșii, busuioc, piper, paste.
  11. Terminați cu un stat de roșii. Turnați cu grijă un pahar din apa de roșii (150 ml).
  12. Presărați deasupra un strat abundent de parmezan ras.
  13. Dați la cuptor 50 de minute la 175°.
  14. Răsuciti tava pe la jumătatea timpului de coacere.
  15. Serviți preparatul fierbinte, ornat cu roșiile în confit și busuioc proaspăt.

SFATURI:

  • Nu țineți mai mult de 50 de minute în cuptor, pastele trebuie să rămână al dente.
  • Dacă va place o textură mai crocantă, faceți doar un strat de paste între cele două straturi de roșii și reduceți cantitatea de apă de roșii (70-80 ml apă).
  • Dacă vă rămân porții pentru a doua zi le puteti trasforma într-o frittata: amestecați pastele cu 2-3 ouă bătute, 3 linguri de parmezan si frigeți în tigaie, la foc moderat, așa cum procedați cu o omletă.

Be the first to comment

Lasă un răspuns