Cartofi la cuptor, cu rozmarin.

După cartofii la cuptor făcuți în untură, cartofii cu rozmarin la cuptor rămân preferații mei.

INGREDIENTE (4-6 porții):

  • 1kg de cartofi roșii
  • 4-5 căței de usturoi
  • 4 linguri ulei de măsline de calitate
  • 2 linguri cu ace de rozmarin proaspete, tocate
  • 2 ramuri de rozmarin proaspăt
  • 1 linguriță cu sare grunjoasă de mare

USTENSILE:

  • 1 cratiță încăpătoare
  • 1 tava
  • 1 coala de hartie de copt

MOD DE PREPARARE:

  1. Puneti la fiert apă intr-o cratiță încăpătoare. Când da în clocot adăugați o linguriță cu sare de mare.
  2. Incingeti cuptorul la 210°.
  3. Spălați cartofii pe coajă, curatati-i și tăiați-i în felii grosolane sau, dacă sunt mici, în jumătăți.
  4. Puneti-i la fiert in apa clocotita timp de 10 minute.
  5. Pregătiți tava: așezați foaia de copt, presărați ulei de masline in fir subtire, un praf de sare, acele de rozmarin.
  6. Scoateți cartofii, scurgeti-i bine de apă și puneti-i în tava, intr-un singur strat. Amestecati-i cu compoziția de ulei si ace de rozmarin, usor fără sa-i zdrobiți.
  7. Presărați din nou ulei de măsline, sare grunjoasă, cățeii de usturoi zdrobiți, dar cu coajă și crengutele de rozmarin intregi. 
  8. Dați la cuptor pentru 40-45 de minute. Pe la jumatatea timpului de coacere ii puteti intoarce usor cu lingura sau paletă. Trebuie să rezulte un cartof auriu cu învelișul crocant și interiorul pufos, cu iz de ustoroi.

SFATURI:

  • Tot asa puteti pregăti și cartofii dulci, americani.
  • Cei mai gustoși cartofi sunt cei roșii cu miezul foarte galben, eu ii gasesc in piață la maghiari, mai ales în perioada acesta.
  • Cartofii sunt o garnitură pentru orice friptură, dar parcă cea mai potrivită mi se pare friptura de pui.

Be the first to comment

Lasă un răspuns