Mousse de ficăței de pasăre.

Un pate fin din ficăței de pasăre, făcut în casă.

INGREDIENTE:

  • 500 ml vin alb sec, de bună calitate
  • 250 gr ficăței de pasăre (cantitate netă, după ce îi curățați de pielițe și venele de sânge)
  • 80 gr unt moale, temperatura camerei
  • 100 gr smântână de gatit cu peste 30% grăsime
  • sare, piper, nucșoară măcinată
  • 1 lingură cu coniac de bună calitate
  • 2-3 linguri de unt clarificat (unt Ghee)

USTENSILE:

  • 1 cratiță de 1l
  • 1 stecurătoare fină
  • miniprocesor  (sau blender de mână)
  • o formă ceramică mică (capacitate 500 gr), de preferat cu capac

MOD DE PREPARARE:

 

 

  1. Pregătiti-vă toate ingredientele.
  2. Dați vinul în clocot, apoi adăugați ficățeii. Fierbeti ficateii timp de 5 minute din momentul în care lichidul reîncepe să clocotescă.
  3. Scoateți ficățeii si lăsați-i la scurs intr-o strecuratoare fină. 
  4. Puneti-i intr-un robot de bucătărie, cat sunt calzi, impreuna cu untul, o jumatate de lingurita de sare, piper și un varf de cutit de nucsoară măcinată. Puteti opta și pentru alte condimente, piper sichuan, de exemplu, în locul piperului și a nucșoarei. Adăugați coniacul.
  5. Pasați amestecul până devine o cremă. Cu lamele robotului în mișcare turnați smântâna pe sus. Trebuie să obțineți o spumă fină.
  6. Alegeți o formă ceramică frumoasă sau un borcan cu o formă interesantă, și turnati spuma obtinuta, acoperiți cu folie alimentară sau puneti capac, dați la frigider.
  7. După aproximativ o oră topiti untul clarificat si turnati-l deasupra pateului, sigilandu-l astfel cu grăsime. Untul clarificat (Ghee) poate fi înlocuit cu grăsime curată de rață (poate ar fi chiar mai indicat sa folositi grăsime de rață).
  8. Consumați a doua zi, întins pe felii prăjite de pâine.
  9. Pentru un gust „franțuzesc” puteti combina pateul cu fructe confiate sau fructe oleaginoase. Pentru un gust „românesc”, cu gogoșari sau castraveți murați. Pateul se poate conserva în frigider până la 5 zile. Dacă vă place dar vi se pare prea mică cantitatea, faceți două portii individuale, nu dublati cantitățile.

SFATURI:

  • Nu încărcați preparatul de condimente, oricât de tentați ați fi. Coniacul este suficient de parfumat. Probabil ati observat ca nu folosesc multe condimente, am învățat în timp sa las preparatul să „respire”. Excepție fac, evident, preparatele exotice.
  • Puteti opta pentru un pateu cu un gust mai dulce: păstrând aceleași cantități, dar eliminând vinul, prin urmare și etapa fierberii, căliți o ceapă intr-o lingură de unt și una de ulei de măsline, adăugați ficățeii si căliți  (nu foarte mult, sa-si schimbe culoarea dar sa rămână moi și cu interiorul un pic roz). Pasați ficățeii si ceapă călită  intr-un blender, adăugând restul ingredientelor, cum v-am descris în articol. Înlocuiți nucșoara cu cimbru.
  • Este atat de simplu de făcut, cu ingrediente proaspete si naturale, incat sunt convinsă că pe viitor veți renunța să mai cumpărați pateuri industriale.

Be the first to comment

Lasă un răspuns