Tocăniță de vită în stil italian.

Mâncare țărănească pentru zile reci!

INGREDIENTE (4 porții):

  • 800 gr cubulețe din pulpă de mânzat
  • 1 morcov
  • 1 tijă țelină apio
  • 1 ceapă
  • 1 cățel de usturoi
  • 4 cartofi mijlocii (sau 8 mici)
  • 100 ml vin alb sec
  • ierburi aromatice proaspete: rozmarin, cimbrișor, dafin
  • sare și piper
  • un pumn de mazăre congelată
  • 1 litru supă făcută dintr-un cub de carne
  • făină pentru pudrat
  • ulei de măsline

MOD DE PREPARARE:

  1. Pregătiți toate ingredientele.
  2. Curățati carnea de pielițe și taiați-o în cuburi egale.
  3. Pudrati usor cu faină cubuletele de carne.
  4. Preparați o supă dintr-un litru de apă și un cub de carne. Puteti folosi un cub de carne de vită.
  5. Spalati si curatati zarzavatul, apoi tocati-l mărunt.
  6. Intr-o cratiță de fontă (sau intr-una cu fundul gros) puneti la încins 40 ml ulei de măsline și caliti zarzavatul până se înmoaie și devine sticlos.
  7. Adăugați bucățile de carne infainate și prăjiti-le bine pe toate părtile. 
  8. Turnati vinul și lasati-l să se evapore.
  9. Reduceți focul și adăugați supa până la nivelul cubuletelor de carne, sărați și piperați. Țineți cont ca supa este deja sărată.
  10. Pregătiți o legătură cu plante aromatice: o foaie de dafin, o crenguta de rozmarin si una de cimbrișor (timo). Eu am niste săculeti din tifon, foarte utili. După întrebuințare ii spăl bine și ii refolosesc. În lipsă puteti folosi tifonul de la fașe medicinale, legați bine săculețul și scufundati-l în tocăniță.
  11. Puneti capac și lăsați să fiarbă timp de o oră. Din când în când mai aruncati o privire, dacă vi se pare ca a scazut prea mult lichidul, mai adăugați un polonic.
  12. Spălați și curățati cartofii, taiati-i în cuburi egale ca mărime cu cuburile de carne.
  13. După ce s-au scurs cele 60 de minute adaugati cartofii și lăsați să fiarbă din nou cu capac, pentru încă o oră. Pe parcurs gustati și asezonati. Amestecați cu grijă, cartofii trebuie să rămână intregi.
  14. Cu 10 minute inainte de final adăugați mazărea congelată, dacă folosiți din aceea prefiartă. Dacă folosiți o calitate care fierbe mai greu, puneti-o mai devreme. Fierbeti atât cat este necesar să rezulte o carne moale. Bucățelele de carne din tocănița mea se topesc în gură.
  15. Scoateți săculețul cu ierburile aromatice.
  16. Adăugați pătrunjel verde proaspăt tocat și serviți preparatul fierbinte. Tocănița poate fi consumată cu mămăligă sau pâine, nu este necesară o garnitură. 

Be the first to comment

Lasă un răspuns