Gratin de dovlecei și cartofi cu brânză Philadelphia.

Acest gratin il puteti consuma precum garnitură la un preparat cu carne sau ca fel principal pentru cină. In mod special este modul ideal de a găti cartofii noi, pentru ca nu sunt foarte gustosi si se pot fiebe cu tot cu coajă, prin urmare cand va fi sezonul cartofilor noi amintiti-va de acesta retetă.

INGREDIENTE:

  • 600 gr cartofi
  • 180 gr dovlecei zucchini
  • 300 gr branză Philadelphia
  • 3 fire ceapa verde
  • 2 ouă
  • 40 gr parmezan ras
  • 30 gr unt, plus pentru uns
  • sare si piper

USTENSILE:

  • boluri
  • formă ceramica pentru copt
  • un bol cu apa si gheata
  • hârtie de copt
  • 2 oale de 2l fiecare

MOD DE PREPARARE:

  1. Puneti apă la fiert in doua oale de 2 l.
  2. Tocati subtire firele de ceapă vede, partea albă si 3/4 din codita.
  3. Incingeti untul  intr-o tigaie apoi stufati ceapa, la foc mic, impreuna cu un praf de sare si 2-3 linguri de apa. Daca considerati necesar puneți un capac, ceapa trebuie stufată, nu prăjită. Cand este gata dați deoparte, lasati sa se răcorească.
  4. Curatati catofii de coajă, taiati-i felii de 4mm. 
  5. Taiati felii rotunde dovleceii, fară sa-i curatati de coajă.
  6. Pregatiti un bol cu apă si gheată.
  7. Cand apa clocoteste adaugati 1/2 linguriță sare în fiecare oală. Într-o oală fierbeți cartofii timp de 10 minute din momentul in care dă din nou în clocot, iar in cealaltă opăriti dovleceii timp de cateva secunde, apoi scoateti-i cu o paletă si scufundati-i in vasul cu apa și gheață timp de 1minut. Scoateti-i pe un prosop de bucătărie.
  8. La expirarea celor 10 minute scoateți cartofii si lasati-i să se scurgă. 
  9. Intr-un bol amestecați brânza Philadelphia, parmezanul, ouăle, ceapa stufată, sare si piper. Amestecati pana devine o compozitie omogenă.
  10. Ungeti vasul de copt cu unt, asezati o foaie de cop pe fund, apoi intindeți crema de branza intr-un stat uniform.
  11. Asezati deasupra feliile de cartofi, pe rânduri, alternând cu feliile de dovlecei. 
  12. Presarati cativa fulgi de unt deasupra.
  13. Incingeti cuptorul la 180 grade, apoi coaceți timp de 25 de minute.

SFATURI:

  • Daca veti folosi cartofi noi, alegati-i de aceeasi dimensiune, fierbeti-i cu tot cu coajă, apoi taiați-i in jumatati. Asezati-i in crema de brânza unul langa altul, nu-i suprapuneti. Compozitia cu branza va creste frumos in cuptor iar jumatatile de cartof se vor scufunda in branza pufoasă.
  • Preparatul este delicat, delicios și poate fi preparat si fără dovlecei.

Be the first to comment

Lasă un răspuns