Tocăniță de pui cu legume.

Încă o retetă de tocăniță, de data acesta din pui cu legume, pentru sezonul rece.

INGREDIENTE (4-6porții):

  • 8 ciocănele de pui
  • 3 cepe mijlocii
  • 4 morcovi
  • 1/2 ardei iute
  • 2 cătei usturoi
  • 6 cartofi
  • 1/2 pahar vin alb
  • 500 ml apă
  • 250 ml pulpă de rosii
  • 1 lingură pastă de tomate
  • rozmarin, dafin, cimbrișor, frunze proaspete
  • ulei de măsline
  • sare și piper

MOD DE PREPARARE:

  1. Pregatiti toate ingredientele.
  2. Incingeti cuptorul la 180 grade.
  3. Curatati si fasonati bucatile de carne. Tocati ceapa solzișori și morcovii in rondele de 2 cm. Curatati usturoiul.
  4. Puneti ulei la incins intr-o cratita care poate fi data la cuptor. Prajiti ciocanelele de pui pe toate părtile.
  5. Cand au devenit aurii turnati vinul alb si lasati sa se evapore alcoolul.
  6. Adaugati pulpa de rosii si o lingura de pastă de tomate si amestecați cu grijă.
  7. Asteptati sa dea un pic in clocot apoi adaugati ceapa taiata solzișori , morcovii si usturoiul. 
  8. Puneti ierbuirile intr-un saculet din tifon si scufundati-l in tocană. 
  9. Asezonati cu sare si piper, o bucată de ardei iute tocat mărunt (sau un varf de cuțit de pastă de ardei iute). Puteti corecta gustul pe parcurs, preparatul este destul de dulce de la ceapa si morcovi, prin urmare are nevoie de condimente picate pentru echilibru. Daca preferati condimentele exotice, ar merge de minune o bucată de ghimbir sau condimente pentru tajine (o tocană specifică nordului-vest-ului Africii). 
  10. Turnati 500 ml de apă, acoperiti cratita cu capac si dati la cuptor la 180 grade, pentru 30 de minute. 
  11. Intre timp curatati si taiati grosolan cartofii, păstrati-i intr-un vas cu apă.
  12. Dupa ce s-au scurs cele 30 de minute adaugati catofii in tocană si continuati coacerea (tot cu capac) pentru inca 30 de minute.
  13.  Controlati tocana, gustati si corectati gustul.
  14. Ridicati temperatura la 200 de grade, înlăturați capacul si mai lasati la cuptor inca 15 minute. Sosul trebuie sa scadă un pic si sa se caramelizeze stratul de deasupra. Înlăturați săculețul cu ierburile aromatice.
  15. Consumati tocana fierbinte cu mămăligă.

NOTĂ:

Celor care au preferat varianta exotică le recomand sa lase tocana un pic mai lichidă (este suficient sa nu inlaturati capacul la finalul coacerii) și sa prepare un couscous. Puneti couscous-ul in centrul unui platou mare, aranjati bucătile de carne si legumele pe margine, iar cu sosul stropiti couscous-ul. Yummy!😉

Be the first to comment

Lasă un răspuns