Chiffon cake (pandișpan american).

Chiffon cake-ul este un pandișpan, baza tututor torturilor, care îsi are originea in S.U.A. Se poate consuma simplu, ca un chec, sau poate fi acompaniat de diferite sosuri dulci. Chiffon cake-ul se caracterizeaza printr-o textura extrem de pufoasa, cu miezul ușor umed și mult volum. Toata prajitura este usoara cat un pachet de vată. Eu aveam un eveniment de sarbatorit, aveam nevoie de un desert festiv, dar fără prea multa manopera pentru ca pățisem un accident si nu putem sa-mi folosesc bratul drept. Prin urmare am optat pentru Chiffon cake, pe care l-am ormat cu glazură de zahar (Royal Icing) si câteva fructe proaspete.
Reusita unui Chiffon cake consta in 3 elemente: bitartratul de potasiu, coacerea si forma de cake. Bitartratul de potasiu este o sare, un agent de dospire, cunoscut si sub numele de cremor tartar. Il gasiti in magazinele cu mirodenii sau la standurile din supermarketuri cu produse pentru vegani sau naturiste. Coacerea – ca orice pandișpan si acesta are nevoie de coacere la foc mic, cuptor neventilat, in zona de jos a cuptorului, doar asa pandispanul creste frumos si uniform, fara crăpături. Forma de Chiffon cake este speciala, si poate fi o problema in procurarea ei. Eu am comandat-o de pe net. Forma este din aluminiu, are 24 cm diametru, un con in mijloc de peste 10 cm inăltime, fundul detasabil si are 3 piciorușe pe care trebuie sa se sprijine prajitura cand se raceste. In fine, cautati o formă de tort de volum mare cu con in mijloc si fundul detasabil, din aluminu.

INGREDIENTE

partea uscată:

  • 300 gr zahăr foarte fin
  • 290 gr făina
  • 1 plic praf de copt
  • un praf de sare

partea umedă:

  • 6 ouă separate gălbenușuri de albusuri
  • 200 ml apă temperatura camerei
  • 120 ml ulei de floarea soarelui
  • 1 baton de vanilie
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 8 gr cremor tartar (bitartat de potasiu)

USTENSILE:

  • formă specifica de chiffon cake
  • tel in forma de pară
  • mixer
  • 2 boluri marime mijlocie
  • 1 bol mare

MOD DE PREPARARE:

  1. Intr-un bol amestecati partea uscata: faina, zaharul, praful de copt, un praf de sare. Trebuie sa se combine perfect. Folositi un zahăr de granulatie fină, eu cumpar un „zahar pudra” franțuzesc (Auchan), care desi scrie ca este pudra de fapt este un zahar foarte fin. Il gasiti in zona cu cacao, stafide si esente pentru prăjituri.
  2. In alt bol combinati galbenusurile cu apa, uleiul, coaja rasa de lamaie si semintele de vanilie. Puneti-le pe rand. Nu trebuie bătut, doar combinat.
  3. Amestecati cele doua parti intre ele, turnati amestecul cu faina peste cel cu ouă si amestecati bine cu un tel astfel incat sa rezulte o compoziție omogenă, lucioasa si fara cocoloase. Dati deoparte.
  4. Cu ajutorul unui mixer bateti albusurile spuma tare. Adaugati cele 8 gr de cremor tartar si continuati sa bateti pana devin pufoase ca un nor.
  5. Trasferati compozitia cu faina intr-un bol mai mare (prajitura va avea mult volum) si incorporati albusurile cu miscari ample, prin rostogolire. Intai puneti doar un sfert din albusuri, incorprati cu grija, apoi adaugati restul. Nu va grabiti, doar acesta este partea cea mai grea din tot preparatul, nu trebuie sa spargeti bulele de aer formate. 
  6. Turnati aluatul in formă. Se foloseste o forma din aluminiu neunsă, deoarece prajitura trebuie sa creasca pana sus si are nevoie de o suprafata cu asperități sa se poata agăța, precum un alpinist☺.
  7. Incingeti cuptorul la 160 grade, neventilat. Cand a ajuns la temperatura dorită coaceti prăjitura in zona inferioara a cuptorului. Asezati gratarul cuptorului pe penultima treaptă.
  8. Coaceti 60 de minute fara sa deschideti ușa.
  9. Cand este gata scoateti forma din cuptor si intoarceti-o cu gura in jos. Forma de chiffon cake are 3 picioruse pe care se poate sprijini. Ideea este ca aerul sa circule imprejur, sa zvânte pandișpanul. Prin urmare, daca veti folosi o altfel de forma, improvizati. Cred ca o solutie ar fi sa folositi 3 dopuri de pluta de aceeasi dimensiune.
  10. Prajitura va cădea singura de pe formă, incetul cu incetul. Va ramane doar sa desprindeti fundul.

 

SFAT:

  • Cand s-a răcit pudrati chiffon cake-ul cu zahar pudra sau glasati cu o glazura la plic (de la Dr. Oetker gasiti diferite glazuri),  apoi ornati cu fructe sau bomboane colorate, după fantezia si gustul voastru . Nu va recomand sa folositi frișcă, prajitura este pufoasa si se topește în gură precum vata de zahar, frisca ar inmuia-o foarte tare.

Be the first to comment

Lasă un răspuns