Chiffon cake cu cafea.

Metoda de preparare a Chiffon cake-ului v-am prezentat-o detaliat in articolul precedent, astazi va prezint propunerea mea pentru desertul de Craciun – un chiffon cake cu aromă de cafea si glazura de ciocolată, cu un gust lejer amărui, bun de savurat dupa un prânz opulent.

INGREDIENTE

Partea uscata:

  • 290 gr faină
  • 300 gr zahar granulație fină
  • 1 plic praf de copt
  • 1 praf de sare

Partea umeda:

  • 140 ml apă fierbinte
  • 8 gr ness (cafea solubilă)
  • 110 ml ulei de floarea soarelui
  • semintele unei păstai de vanilie sau 1 lingurită cu esenta de vanilie de calitate.
  • 8 ouă separate gălbenușuri de albusuri
  • 8 gr cremor tartar (in lipsa 8 ml otet alb de 9°)

Pentru decor:

  • 125 ml smantana de gatit, peste 30% grasime
  • 185 gr ciocolata menaj, cu un continut de cacao de maxim 60%

In plus:

  • cirese confiate sau bastonase de zahăr, bomboane in formă de acadele
  • fondant de culoare verde

USTENSILE:

  • forma din aluminiu pentru chiffon cake de 24 cm diametru pe fund, sau o forma din aluminiu cu con in mijloc cu fund detașabil, de 28 cm diametru, de volum mare.

MOD DE PREPARARE:

  1. In primul rand preparati cafeaua: turnati apa fierbinte peste ness, amestecati sa se poata dizolva. Dati deoparte si lasati sa se racesca complet.
  2. Intr-un bol combinati partea uscata: faina cernută, praful de copt, zaharul si sarea.
  3. Intr-un alt recipient amestecati galbenusurile cu cafeaua racita, uleiul si esenta de vanilie (sau semintele unei păstai de vanilie).
  4. Cu ajutorul unui tel incorporati faina in compozitia cu galbenusurile, pana cand obtineti un amestec lucios, omogen, fara cocoloase. Dati deoparte.
  5. Bateti albusurile spuma tare. Cand au devenit o spuma adaugati cremor tartarul (sau otetul) si bateti in continuare pana devine o spuma stabila.
  6. Puneti 1/3 din spuma de albusuri peste compozitia cu faina si incorporati cu miscari ample, circulare, de sus in jos. 
  7. Transferati aluatul intr-un bol mai mare (prajitura are mult volum) si adaugati restul spumei de albusuri. Incorporati cu grija sa nu spargeti bulele de aer formate, faceti miscati circulare, ample, de sus in jos, rasucind si bolul din cand in cand.
  8. Turnati aluatul intr-o forma de aluminiu cu con in mijloc, neunsa.
  9. Incingeti cuptorul static, 160 grade.
  10. Pozitionati gratarul in zona inferioara a cuptorului (penultima treapta).
  11. Coaceti timp de 60 de minute, fara sa deschideti usa.
  12. Dupa ce s-au scurs cele 60 de minute faceti proba cu scobitoarea, daca rezulta umeda mai coaceti 5-6 minute.
  13. Cand este gata scoateti din cuptor si lăsați să se răcească, intorcand forma cu gura in jos. Daca nu aveti o forma de chiffon cake cu picioruse, improvizati un suport dintr-o sticla sau sita de la masina de stors rosii, pe care sa se sprijine conul din mijloc. Important este ca prajitura sa fie suspendată, sa poata circula aerul in interiorul ei și sa nu-i permita sa transpire.
  14. Incetul cu incetul prăjitura va cadea singura de pe suport. Fundul nu se dezlipeste singur, se indeparteaza cu ajutorul unui cutit din plastic.
  15. Pregatiti glazura (ganache): intr-o craticioara mica incalziti smantana pana la punctul de fierbere, dati deoparte, apoi adaugati ciocolata taiata cubulete mici. Amestecati cu un tel pana se topeste ciocolata si devine lucioasa si fluida.
  16. Asezati prajitura pe un gratar, puneti o tava dedesupt sau o placa de silicon, si turnati ganache-ul peste prăjitură, asa cu vă place – in strat uniform sau cu aspect de țurțuri.
  17. Decorati cu frunze din martipan si cirese confiate sau cu bastonase de zahar, dropsuri colorate in rosu si alb sparte sau intregi.
  18. Taiati prajitura cand s-a intarit glazura.

SFATURI:

  • Puteti folosi glazuri din comerț, la plic, si incerca alte arome. Daca folositi o glazura caramel atunci ornati desertul cu alune tocate, fistic.
  • Daca nu va place gustul amarui al cafelei, puteti unge prajitura deasupra cu gem de zmeura sau capșuni, in strat subtire, apoi turnati glazura.
  • O varianta decadenta ar fi aceea ca peste glazura de ciocolată sa presărați biscuiți Oreo sfârâmati sau bezele albe.
  • Puteti taia blatul in doua si umple cu un strat de gem, apoi sa procedati la glazurarea lui. Chiffon cake-ul fiind un pandispan, adica baza unui desert, exista o multime de moduri in care poate fi umplut si glazurat.
  • Eu pentru frunze am folosit pasta de zahar colorata. Am framantat-o usor, am intins foaie de 2 mm apoi am decupat frunze cu ajutorul unor stampile speciale.

Be the first to comment

Lasă un răspuns