Mâncare scăzută de linte (pentru cina de Revelion).

Pentru a avea noroc de bani, printre superstitiile de Anul Nou se numara si consumarea mancarurilor cu linte. Mie lintea imi place si o consum tot timpul anului, dar la cumpana dintre ani este obligatoriu sa mananc macar cateva linguri. Indiferent unde imi petrec Revelionul, oricât de elegant aș fi îmbrăcată si select restaurantul, îmi duc mâncarea de  linte in sufertaș.

INGREDIENTE (6-8 persoane):

  • 500 gr linte verde
  • 2 cepe
  • 1 tija de țelină apio
  • 1 morcov
  • 30 ml ulei de măsline
  • 80 gr bacon cubulețe
  • sare si piper
  • 1 frunza de dafin
  • 1 lingurită cu pasta de tomate

MOD DE PREPARARE:

  1. Spalati lintea, puneti-o la fiert impreuna cu 1 ceapa întreagă, 1 morcov, 1 tija de telina apio si frunza de dafin.
  2. Fierbeti la foc moderat pentru 40-45 de minute. Nu puneti sare.
  3. Intr-o tigaie prajiti baconul in cateva linguri de ulei. Cand a devenit crocant scoateti-l si pastrati-l deoparte.
  4. In aceeasi tigaie caliti o ceapa tocata mărunt, adăugați o linguriță de pasta de tomate, apoi lintea fiarta si scursă. Caliti cateva momente apoi adaugati pe rand cateva polonice din lichidul in care a fiert, pana ajungeti la consistenta dorită. Puneti bucatetele de bacon prajite, piper, si lasati sa fiarba la foc mic. Sarati aproape de sfarsit.
  5. Mancarea este gata cand boabele de linte sunt pătrunse. Daca mâncarea vi se pare prea subțire dati deoparte 3-4 linguri de mancare, pasati-le cu ajutorul unui blender de mână si turnati piureul rezultat in tigaie. Mai dati in 2-3 clocote.

SFATURI:

  • Mancarea scazuta de linte este o garnitura ideala pentru carnații prăjiti.
  • Puteti înlocui baconul cu bucatele de cabanos expandat, devenind in felul acesta un fel de mancare complet.
  • Daca va preseaza timpul puteti gati lintea direct in tigaie fara sa o fierbeti un prealabil: prajiti baconul, adaugati ceapa si o foaie de dafin, apoi boabele de linte spalate in apa călduță. Caliti bine, sa se patrunda boabele cu uleiul condimentat, precum orezul pentru risotto. Faceti 1 litru de supa vegetala dintr-un cub si adaugati cate un polonic pe rand, pe masura ce este absorbit. Lasati sa fiarba cu capacul pus, la foc mic, timp de 60 de minute. Sarati aproape de final.
  • Lintea creste mult in volum, precum orezul, folositi un recipient incapator.
  • Pentru o mai buna digerabilitate puteti pune lintea la inmuiat de seara pana dimineața, dar trebuie sa fiti atenti sa reduceti impul de coacere.

Be the first to comment

Lasă un răspuns