Varză roșie călită, în stil nemțesc.

Varza roșie gătită în stil nemțesc are un gust dulce-acrișor si se potrivește de minune atât cu carnea de rață, carnea de vânat, cât și cu carnea de porc, în special cu cârnați perpeliți pe jar și costițe marinate.

INGREDIENTE:

  • o varză rosie de mărime mijlocie
  • 1 ceapă rosie mare
  • 2 linguri cu vârf de zăhăr brun
  • 4 mere
  • 6 linguri cu oțet de vin roșu
  • 150 ml vin roșu
  • 2 linguri otet balsamic
  • 2 cuisoare
  • 1 steluță de anason
  • 1 foie de dafin
  • sare si piper
  • ulei
  • 30-40 gr unt
  • 1 lingurita de seminte de chimen

MOD DE PREPARARE:

  1. Curatati si tocați varza ca pentru salată. Frecati-o cu un praf de sare, sa se inmoie si sa-si reduca volumul.
  2. Tocati mărunt ceapa rosie si, intr-o cratiță cu fundul gros si peretii inalti, puneti-o la calit impreuna cu uleiul si untul.
  3. Curatati 2 mere de coajă si dati-le pe răzătoarea cu ochiuri mari.
  4. Adaugati zaharul peste ceapă si lasati până se caramelizează ceapa, amestecand mereu.
  5. Adaugati acum varza impreuna cu merele rase, caliti varza si asteptati sa se inmoaie putin, apoi adaugati otetul, vinul, otetul balsamic si o ceașcă de apă. 
  6. Intr-o bucatica de tifon asezati condimentele: 2 cuisoare, 1 steluta de anason, cateva boabe de piper. Legati bine saculetul si scufundati-l cratita. Adaugati si foaia de dafin.
  7. Puneti capacul si fierbeti 40-45 de minute, la foc mic. Gustati des pe parcurs, preparatul trebuie sa aiba un gust dulce-acrișor-sărat, perfect echilibrat. Daca considerati necesar adaugati, dupa caz, zahar, otet sau sare. Ca sa aveti un reper, gustul este asemanator cu salata de sfeclă rosie.
  8. Aproape de final curatati cele 2 mere ramase si taiati-le cubulete. Adaugati-le la preparat impreuna cu semintele de chimen.
  9. Fierbeti in continuare pentru 15-20 de minute. Preparatul este gata cand a scazut suficient lichidul si varza este moale si bine patrunsă.

 

Be the first to comment

Lasă un răspuns