Macaroane cu chifteluțe și sos de roșii, gratinate.

Macaroanele le-am preparat in onoarea unui musafir care a cautat, fara succes, sa-mi faca un dispozitiv pentru prepararea unor chifteluțe mici cât niște alune. L-am batut la cap tot anul trecut, deși s-a straduit foarte tare, nu a reusit sa-mi facă sau sa-mi procure, voiam sa-i demostrez ca m-am descurcat singură, facandu-le tot manual. Mi-au prins bine pentru ca am avut si copii la masă care nu prea voiau sa mănânce altceva. Nu vreau sa ma laud, dar copiii mi-au cerut porție dublă, ori acesta este cel mai mare compliment.

INGREDIENTE:

Pentru chifteluțe

  • 500 gr carne tocată  (porc sau in amestec)
  • 2 felii de pâine albă, fără coajă
  • 1 ou mic
  • lapte
  • 30 gr parmezan ras fin
  • sare si piper
  • cimbru uscat

Pentru sosul de tomate:

  • 800 ml sos de rosii sau rosii decojite in sos
  • 4 fire ceapă verde
  • 2 catei de usturoi
  • 1 lingurita rasa de zahar
  • 2-3 linguri de ulei
  • busuioc proaspăt

In plus:

  • 500 gr paste tubulare lungi (macaroane/bucatini)
  • 150 gr mozarella de vacă (nu folositi de bivoliță, are prea multă smântână, merge bine una simplă ca aceea pentru pizza)
  • unt pentru uns forma
  • parmesan ras pentru presarat deasupra

MOD DE PREPARARE:

  1. Pregatiti aluatul pentru chitelute: inmuiati painea in lapte, stoarceti-o bine. Amestecati bine toate ingredientele. Lasati compozitia de chiftele la frigider pentru 30 de minute, sa se patrunda de gust.
  2. Dupa ce s-au scus cele 30 de minute, scoateti aluatul din frigider si formati chiftele micuțe, de mărimea unor măsline mici. Treceti-le prin făină apoi prajiti-le la foc mediu in baie de ulei. Scoateti-le pe hartie absorbantă.
  3. Preparati sosul: tocati marunt 4 fire de ceapa verde, partea albă si un sfert din codita verde. Caliti-o impreuna cu 2 catei de usturoi si cateva frunze de busuioc proaspăt. Adaugati sosul de rosii (sau roșiile decojite pe care pe parcursul fierberii le desfaceti cu dosul lingurii). Sarati si piperati, puneti capac si lasati sa fiarba inabusit timp de 25 de minute.
  4. Gustati si corectati din sare si piper. Daca vi se pare prea acru sosul (asta depinde mult de soiul rosiilor) puneti un varf de linguriță de zahăr. Puteti creste doza de zahar, dar treptat – un gust prea dulce este greu de corectat dupa aceea.
  5. Adaugati chiftelutele in sosul de rosii si lasati sa fiarba impreuna inca 15 minute. Cand este gata dati deoparte si lasati sa se racesca complet.
  6. Puneti o oala inalta cu apa pe foc. Cand clocoteste adaugati o lingurita cu vârf de sare si pastele. Fierbeti pastele dupa intructiunile de pe pachet.
  7. Intre timp taiati branza cubulețe si ungeti cu unt o tava dreptunghiulară.
  8. Incingeti cuptorul la 180 de grade.
  9. Dupa ce s-au fiert pastele, scurgeti-le bine de apa. Amestecati-le, intr-un vas incapator, cu sosul de rosii cu chitelute si cubuletele de brânză. Amestecati bine, dar cu grijă sa nu sfarmati pastele, astfel incat macaroanele sa fie imbracate in sos.
  10. Turnati toata compozitia in tava unsa. Incercati sa distribuiti uniform chiftelutele, le puteti reaseza cu mana daca vi se pare ca abunda intr-un loc si lipsesc intr-altul. Presarati un strat generos de parmezam si cateva frunzulite de busuioc rupte cu mana, din loc in loc.
  11. Dati la cuptor timp de 30-35 minute. Intoarceti tava dupa 20 de minute.
  12. Sunt gata cand se formeaza un stat crocant de culoare aramie deasupra. Preparatul are un miros innebunitor si un gust pe măsura efortului. 

SFATURI:

  • Preparati sosul cu chiftelute cu o zi inainte si lasati-l la frigider. Cu cat sosul este mai rece cu atat mai bine, pastele nu-si vor continua coacerea de la caldura reziduală. In plus, fiind facuta in 2 etape, munca vi se va parea mai ușoară.
  • Mie mi-a placut sa las pastele lungi, desi m-au chinuit un pic la fierbere. Puteti rupe pastele cu mana, in 3 segmente, inainte de fierbere.

Be the first to comment

Lasă un răspuns