Orez cantonez.

Acesta este un preparat de inspiratie asiatică, difuzat mult in Europa, fără sa fie însă un preparat originar chinezesc, ci mai degrabă versiunea europeana a preparatului Chào  Fàn (sper ca am scris corect), adică a orezului prăjit.  Un fel de „paste milaneze” sau „paste Alfredo” cunoscute in Romania si Statele Unite, dar care nu apartin bucătariei autentice italiene :))))

INGREDIENTE (2 portii):

  • 150 gr orez cu bobul lung (Basmati)
  • 2 ouă
  • 80 gr mazăre congelată
  • 80 gr suncă presată
  • 1 morcov
  • 2 fire de ceapă verde
  • 1 lingura de sos de stridii
  • 1 lingurita sos de soia
  • 2 linguri de ulei de floare (susan sau arahide)
  • sare si piper alb

MOD DE PREPARARE:

  1. Preparati orezul. Măsurati orezul cu o ceașca. Puneti apa la fiert, 2 cesti de aceeasi măsură cu cea de orez. Spalati orezul in multe ape. Cand da apa in clocot adaugati 1 lingurita rasa cu sare si orezul. Puneti capac si fierbeti timp de 10 minute sau pana cand observati ca orezul a absorbit tot lichidul. Dati deoparte si lasati orezul in recipientul in care a fiert, cu capacul pus, inca 15 minute. După ce s-au scurs cele 15 minute ridicati capacul si afânati orezul cu o furculiță, până se desface tot.
  2. In intervalul de repaus al orezului fierbeti mazarea in apa clocotita cu sare, timp de 3 minute. Cand este gata surgeti-o si treceti-o rapid printr-un jet de apa rece, sa-i stopati coacerea.
  3. Tocati ceapa verde, morcovul si sunca presată, in cubulete mici.
  4. Pregatiti-va toate ingredientele la îndemână.
  5. Bateti ouăle cu un praf de sare.
  6. Incingeti o lingură de ulei intr-o tigaie si prăjiti rapid cubuletele de morcov (cât sa se coacă dar sa ramană crocant). Scoateti morcovul si dati-l deoparte.
  7. In aceeasi tigaie, fara sa o spalati, puneti o lingura de ulei si cand incepe sa sfârâie puneti la calit ceapa verde. Amestecati des să nu se ardă.
  8. Cand ceapa si-a lasat aroma, adaugati orezul. Amestecati continuu, aduceti orezul dinspre margine spre centru. Prăjiti timp de 5 minute.
  9. Cand orezul si-a schimbat culoarea si a absorbit tot uleiul cu ceapa, faceti o gropita in mijloc, puneti o lingurita de ulei de susan (sau tot de floare) si turnati ouale batute.
  10. Lasati sa se coaguleze un pic pe fund, dupa care incepeti sa rupeti omleta, cu varful unei spatule. Dupa ce s-au coagulat complet ouale, imprastiati-le pe toata suprafata tigaii, intorcand des orezul cu miscari circulare. 
  11. Condimentati cu  sosul de stridii si continuati prajirea.
  12. Adaugati mazarea fiarta, morovii si cubuletele de sunca presata. 
  13. Presarati un praf de piper alb si gustati. Corectati de sare daca este necesar si adaugati o linguriță cu sos de soia. Mai prajiti orezul cu legumele, amestecand continuu, inca 5 minute.
  14. Serviti preparatul cald, cu sos de soia alaturi.

Be the first to comment

Lasă un răspuns