Millefeuille cu cremă diplomat.

Am cumpărat săptămâna trecută prea multă smântână pentru frișcă, prin urmare am căutat să fac câteva dulciuri care să contină smântână. Am facut un guguluf cu smântână, dar nu m-am putut abține sa nu fac si Millefeuille cu cremă diplomat (preferata mea!). Neinspirat moment mi-am ales, ar fi fost mult mai apetisantă cu zmeură sau căpșuni, din păcate nu am găsit nicio caserolă pe nicăieri. Mai bine, am economist bani, sunt infiorator de scumpe in extrasezon!

INGREDIENTE:

  • 2 suluri cu aluat de foietaj congelat
  • cremă de vanilie
  • frișcă
  • zahăr pudră vanilat

Crema diplomat este un amestec intre crema de vanilie și cremă chantilly, adică frișcă bătută.  Sună sofisticat, dar este simplu de realizat:

pentru crema de vanilie:

  • 4 gălbenușuri
  • 120 gr de zahăr
  • 55 gr amidon
  • 400 ml lapte, integral grăsime
  • 100 ml smântână de frișcă (neîndulcită)
  • 1 baton vanilie sau 1 fiolă esența de vanilie si unt (de la Ruf)

pentru crema chantilly:

  • 200 ml smântână pentru frișcă
  • 1 lingură de zahar pudra

MOD DE PREPARARE:

  1. Într-un castron incapator bateti galbenușurile cu zaharul. Nu este necesar sa trasformati in cremă, este suficient sa se umfle un pic si sa se omogenizeze compozitia. Adaugati si amidonul.
  2. Puneti la fiert laptele si smântâna. Desfaceti păstaia de vanilie, adunati semințele cu vărful lui cutit si adaugati-le in lapte.
  3. Aduceti laptele la punctul de fierbere, inchideti focul si dați deoparte.
  4. Adaugati câte un polonic, pe rând, din laptele fierbinte peste crema cu ou. Amestecati energic sa nu se coaguleze ouăle de la căldură. Trasferati crema in craticioara in care a fiert laptele si puneti pe foc.
  5. Fierbeti crema la foc mic, amestecand continuu, până se îngroașă (durează 3-4 minute).
  6. Inchideti focul, dati deoparte. Lipiti folie alimentară direct pe suprafata cremei si lasati sa se racesca complet.
  7. Intr-un bol curat bateti smântâna de frisca cu zaharul pană devine o cremă tare. Puneti la frigider. 
  8. Cand crema de vanilie s-a racit complet, combinati cele două creme. Incorporati frisca in crema de vanilie cu ajutorul unui mixer. Crema diplomat trebuie sa fie pufoasă, lucioasa, de consistentă medie. 
  9. Păstrați la rece până la momentul montării desertului.
  10. Pregatiti foile de aluat. Decongelati aluatul de foietaj tinandu-l de seara pana dimineata in frigider. Desfaceti pachetul si derulati cu grija. Aluatul meu avea dimensiuni de 26×30 cm, l-am impartit in 8 portii mici, dar putea fi impatit si doar in doua. Depinde mult cum doriti sa montati desertul, portii individuale sau intr-o singura bucata. Prajitura standard are 3 foi si 2 straturi de crema, dar nu este o regula. 
  11. Asezati feliile de aluat intr-o tava tapetata cu hartie de copt, intepati-le cu dintii unei furculite (eu am asezat o greutate peste foi), si coaceti la 200 grade, cuptor preicalzit, timp de 15 minute. Dupa ce s-au scurs cele 15 minute, presarati zahar pudra vanilat din abundenta peste foi si coaceti inca 3 minute la functia grill, putere medie, sau cat obsevati ca este necesar sa se caramelizeze zaharul. 
  12. Scoateti si lasati sa se raceasca complet. Daca nu detineti un cuptor cu grill puteti proceda altfel: intepati aluatul cu furculita, ungeti suprafata cu lapte si presarati zahar pudra. Coaceti in cuptor pana feliile devin aurii la suprafata.
  13. Montati desertul: puneti crema intr-un pos cu dui mare. Ungeti cu putina crema fundul farfuriei, pe locul unde veti aseza prima foaie, pentru o stabilitate mai buna. Asezati prima foaie si ungeti cu un strat de crema. Repetati operatiunea si incheiati cu foaie de aluat peste care puteti presara zahar pudra. Dati la frigider si consumati Millefeuille-ul a doua zi. Intre straturile de crema puteti pune bucati de capsuni sau zmeura. Este un desert elegant si delicios. 

Be the first to comment

Lasă un răspuns