Tocăniță de vită cu mămăligă.

Altă retetă de tocană de mânzat, de data aceasta fără cartofi și mazăre. Dacă aș fi preparat-o doar pentru mine aș fi făcut-o picantă, dar am avut musafiri la masă, si nu le cunoșteam gusturile. La tocana asta mergea o mămăligă vârtoasă, din făină de porumb măcinat la moară, integral, cum mâncam la tușa, eu am folosit un mălai grisat, n-a fost rău, dar n-a fost perfect.

INGREDIENTE (4-6 porții):

  • 1 kg cubulețe de mânzat
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 1 tijă de țelină Apio (nu am o fixație cu țelina Apio, dar mi-am facut un obicei din a o consuma, este mult mai sănătoasă decât țelina rădăcină, acesta din urmă acumulează zaharuri și amidon, spre deosebire de Apio care crește la lumină si se hraneste prin fotosinteză)
  • 4 căței de usturoi
  • 300 ml pulpă de roșii
  • 1 lingură cu pastă de tomate
  • 50 gr bacon sau pancetta dolce, neafumată
  • 150 ml vin alb
  • sare și piper
  • ierburi aromatice: salvie, rozmarin, cimbrișor, dafin
  • ulei de măsline

MOD DE PREPARARE:

  1. Pregătiți toate ingredientele.
  2. Curatati carnea de pielițe, spalați si zvantați-o bine cu prosoape de hârtie.
  3. Tocati mărunt zarzavatul.
  4. Faceti o supa dintr-un litru de apa si un cub (vegetal/vita/pui, la alegere).
  5. Tocati cubulete mici baconul si pregatiti cateva ierburi aromatice: o frunza de salvie, una de dafin, o crenguță de rozmarin și 2 căței de usturoi. Usturoiul nu mai este proapăt acum, scoateți-i inima si inlăturați-o.
  6. Incingeti cateva linguri de ulei de măsline intr-o tigaie. Prajiti rapid baconul, ierburile aromatice si usturoiul. Inlaturati plantele si usturoiul după ce si-au dezvoltat aromele.
  7. Prajiti acum cubuletele de carne pe toate părtile, pana se caramelizeza. Dați un praf de sare. Stingeti cu vin si lasati sa se evapore.
  8. Adaugati legumele, 2 catei de usturoi, pulpa de roșii și pasta de tomate, lasati 4-5 minute sa se căleasca impreuna cu carnea. Puneti piper proaspat rasnit.
  9. Turnati supă cat sa acopere carnea.
  10. Asezati intr-un săculeț de tifon ierburi aromatice proaspete: rozmarin, salvie, dafin, cimbrisor, legati-l bine si scufundati-l in sos.
  11. Asezati capacul si fierbeti timp de 1 oră. Din cand in când in cand mai aruncați o privire. Gustati si corectati gustul.
  12. Dati capacul putin intr-o parte, sa se poata evapora din lichid si coaceti incă o oră. Preparatul este gata cand carnea este moale, sosul este bine legat si uleiul se ridica la suprafata, ca la zacuscă. Eu pentru ultimele 10 minute am pus cratița la cuptor, la temperatură mare, o tehnica pe care am invatat-o de la mama, pentru caramelizarea mancarurilor scazute.
  13. Preparati o mămăligă după gustul vostru. Serviti preparatul fierbinte, in portii individuale.

SFATURI:

  • Asa cum va spuneam la început tocana ar fost mai bună picantă, dar daca gatiti si pentru copii, atunci este indicat sa fiecare sa-si puna pasta de ardei iuți in propria farfurie.
  • Tocană + murături = Love!

Be the first to comment

Lasă un răspuns