Gratin verde (paste „Paglia e Fieno” cu broccoli, mazare si sparanghel).

Probabil ati vazut aceasta varietate de paste, atat uscate cat si proaspete, in doua culori, galben si verde. Pasta galbena este cu ou iar cea verde cu spanac, denumirea lor este „Paglia e Fieno”, in traducere „Paie si Fan”, si se gatesc impreuna. Gratinul de paste paglia e fieno cu broccoli, mazare si sparanghel este un preparat de top – este delicat, are un aspect apetisant si este elegant, il prepar cand vreau sa-mi impresionez musafirii, intotdeauna am primit o gramada de complimente pentru el.

INGREDIENTE (4 portii):

  • 250 gr paste uscate „pagila e fieno”
  • 100 gr mazare congelata
  • 100 gr broccoli
  • varfurile unei legaturi de sparanghel
  • 1 ceapa alba, mica
  • 250 ml sos bechamel
  • 1 galbenus de ou
  • 40 gr parmezan ras
  • 30 gr unt
  • ulei de masline
  • sare si piper

MOD DE PREPARARE:

  1. Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sosul bechamel. In supermarket-uri se gaseste (in zona cu smantana cu UHT, lapte pentru cafea, etc) sos bechamel in cutii de 1 litru. Sosul bechamel, „bășinel”, cum ii spunea o prietena de-a mea : ))))) sau sos alb, nu este altceva decat lapte ingrosat cu faina si nu am cea mai mica intentie sa dau banii pe asa ceva, dar probabil exista o cerere din partea celor care se grabesc sau nu stiu sa-l prepare. Pentru cantitatea care este necesara gratinului nostru folositi 30 gr unt-25 gr faina-300 ml lapte. Intr-o craticioara topiti la foc mic 30 gr unt, adaugati 25 gr faina si prajiti-o ca la rantas, pana capata o culoare bruna. Stigeti cu lapte. Adaugati cate putin lapte si amestecati de fiecare data cu telul, sa nu faca cocoloase. Daca considerati necesar ridicati craticiora de pe foc si frecati bine cu telul sa se desfaca faina. Nu va grabiti si amestecati continuu dupa incorporarea intregii cantitati de lapte, tineti flacara mica. Sosul trebuie sa aiba un aspect catifelat. Presarati sare, piper si un varf de cutit de nucsoara macinata. Cand incepe sa fiarba lasati sa dea in 2-3 clocote apoi stingeti focul. Adaugati inca 20 gr de unt, lasati-l sa se topesca de la caldura sosului, amestecati si lipiti o folie alimentara direct pe suprafata sosului. Dati-l deoparte pana se racoreste.
  2. Puneti apa la fiert in 2 craticioare mici. Cand apa da in clocot puneti cate o lingurita rasa de sare si fierbeti –  varfurile de sparanghel pentru 3 minute, intr-una; iar in cealalta, mazarea si broccoli timp de 5 minute. Scoateti cu o spumiera si lasati-le intr-o strecuratoare sa se scurga bine de apa. Fierbeti separat sparanghelul de mazare si broccoli, apa rezultata in urma fierberii are un miros forte, specific sparanghelului.
  3. Tocati o ceapa mica alba marunt.
  4. Puneti la incins intr-o tigaie 30 gr de unt si 2 linguri de ulei, caliti ceapa. Adaugati legumele si caliti-le impreuna la foc moale. Piperati, lasati sa se patrunda de gust 3-4 minute, inchideti focul si dati deoparte sa se racoreasca.
  5. Puneti apa la fiert, adaugati sare dupa ce da in clocot si fierbeti pastele dupa instructiunile de pe pachet. Cand sunt gata scurgeti-le bine.
  6. Ungeti o forma ceramica cu unt.
  7. Montati preparatul: intr-un bol incapator turnati 250 ml de sos bechamel, adaugati un galbenus si mixati pana se incorporeaza, apoi parmezanul ras, legumele calite si pastele bine scurse. Condimentati cu un praf de sare si piper, amestecati cu grija. Daca considerati necesar si vi se pare prea sec puteti sa mai adaugati un polonic de sos bechamel.
  8. Puneti pastele in vasul ceramic, neteziti suprafata, presarati parmesan deasupra si dati la cuptor (incins in prealabil la 180 grade) timp de 30 de minute. Intoarceti forma dupa 20 de minute. 
  9. Serviti preparatul fierbinte. Este FA-BU-LOS!

 

 

Be the first to comment

Lasă un răspuns