Musaca de cartofi (Moussaka, mom`s style).

 

 

Toata saptamana am avut febra si m-am simtit atat de rau incat imi doream sa fiu din nou copil la mama, sa-mi faca supa de gaina cu galuste si compot de visine. Oricat de varstnici am fi, cand suntem vulnerabili ne dorim langa noi persoane care ne alina durerea si ne creaza o stare de confort. Si asa, cu dorul de mama, pofta de supa si compot mi-a trecut, dar mi-au venit in minte alte preparate ale ei pe care nu le-am mai gustat de foarte multa vreme, printre ele musacaua de cartofi. Reteta mamei este departe de a fi reteta originala, musacaua (moussakas – in greaca sau musakka – in turca ) este un preparat grecesc, balcanic si oriental, care contine vinete, cartofi si carne tocata, asezate in straturi, deasupra cu o crusta de sos alb gratinat.

INGREDIENTE (6 portii):

  • 800-1000 gr carne de vitel tocata
  • 8 cartofi mari
  • 2-3 catei de usturoi
  • 1 ceapa mare
  • 1 legatura de marar sau patrunjel verde
  • 250 ml pulpa de rosii
  • 1 lingura de pasta de tomate
  • 3 oua mari
  • 120 ml smantana de gatit
  • sare si piper
  • cimbru uscat
  • ulei pentru prajit

MOD DE PREPARARE:

  1. Tocati marunt ceapa si usturoiul, puneti la calit intr-o cratita cu 2-3 linguri de ulei.
  2. Cand ceapa s-a patruns, puneti carnea tocata si lasati-o la foc mare, amestecand des cu lingura, pana isi schimba culoarea. 
  3. Adaugati sosul de rosii si pasta de tomate, amestecati bine. 
  4. Condimentati cu sare si piper, adaugati o ceasca de apa, reduceti focul. Continuati coacerea pentru 30 de minute. 
  5. Intre timp preparati cartofii: spalati-i si curatati-i de coaja, taiati-i felii rotunde de 3-4 mm grosime. Stergeti-i bine de apa cu hartie absorbanta de bucatarie.
  6. Incingeti ulei intr-o tigaie si prajiti cartofii, nu foarte tare, cat sa se inmoie si sa capete un pic de culoare. 
  7. Scoateti-i pe un platou, presarati un praf fin de sare. 
  8. Adaugati cimbru si marar tocat la carne (sau patrunjel), mai lasati pe foc cateva momente apoi stingeti si dati deoparte. Lasati sa se racesca.
  9. Ungeti un vas ceramic cu unt sau ulei.
  10. Cand carnea s-a racit adaugati un ou crud in compozitie, omogenizati bine. 
  11. Montati preparatul: puneti pe fundul vasului un rand de cartofi, suprapuneti usor feliile; asezati jumatate din cantitatea de carne, neteziti bine. Repetati operatiunea inca o data. Musacaua trebuie sa aiba 3 straturi de catofi si 2 straturi de carne. 
  12. Bateti bine 2 oua cu smantana si turnati deasupra. Presarati piper proaspat rasnit. 
  13. Incingeti cuptorul la 180 grade, coaceti preparatul 40-45 de minute. Este gata cand cutitul trece cu usurinta printre toate straturile.
  14. Musacaua este buna atat calda cat si rece. 

Be the first to comment

Lasă un răspuns