Pâinici cu ricotta.

INGREDIENTE (8 bucăti):

  • 500 gr făină BL55
  • 160 ml lapte încălzit la 37°
  • 60 ml apă
  • 13 gr drojdie proaspătă de bere
  • 25 ml ulei de măsline
  • 7 gr sare
  • 100 gr brânză ricotta

MOD DE PREPARARE:

  1. Incalziti apa si laptele la 37° (daca nu detineti un termometru incercati lichidul cu degetul, orientati-va sa aiba o temperatura cat mai apropiata corpului).
  2. Fărâmițați inauntru drojdia si adaugati o lingurita rasa de zahar. Acoperiti si lasati intr-un loc cald 10-15 minute,  pana incepe sa faca spumă.
  3. Intr-un castron cerneti făina, pe margine presarati ricotta iar in mijloc turnati drojdia activata. Incepeti sa framantati aluat. Pe masura ce framantati adaugati uleiul in fir subtire si sarea. Aluatul este gata cand este omogen si nu se mai lipeste de maini.
  4.  Dati aluatului o forma de bilă, puneti-l intr-un castron uns cu ulei, acoperiti cu folie alimentară. Dati la dospit in cuptorul stins, dar cu lumina aprinsă. Lasati pana isi dubleaza volumul (circa o oră).
  5. Cand este gata scoateti aluatul pe o plansa de lucru si impartiti-l in 8 părți egale. Acoperiti-le cu un stergar curat cat timp formați păinicile.
  6. Intindeti fiecare bucata de aluat in forma elipsoidală, lunga de maxim 20 cm si lată de 10 cm.
  7. Prindeti de capat si rulati in interior, catre voi, dati-i o formă de mini franzeluță.
  8. Asezati pâinicile formate intr-o tava peste care ati pus hartie de copt.
  9. Acoperti-le cu folie alimentară unsă cu ulei. Puneti-le sa dospească in cuptorul stins, cu lumina aprinsă, timp de 30 de minute.
  10. Scoateti-le, asezati tava pe plansa de lucru.
  11. Incingeti cuptorul static la 180°.
  12. Cu ajutorul unei pensule de silicon ungeti fiecare pâinică cu ulei de măsline. Folositi miscari delicate, nu presați prea tare, stopati cresterea. 
  13. Puneti pâinea la copt timp de 30-40 de minute.
  14. Cand sunt gata scoateti-le pe un grătar de bucătărie și lăsați să se răcească complet. Pâinea este delicioasă, are o coajă crocantă cu gust de măsline, iar miezul se desprinde in fâșii. Ideală pentru mic dejun, de intins pe ea: branzeturi, pateuri sau unt.

Be the first to comment

Lasă un răspuns