Tartă cu cremă de lămâie.

Am cautat printre retete una care sa-mi ofere o alternativă rapida la plăcinta cu cremă de lamâie si bezea (Lemon Meringue Pie) de care îmi era poftă, dar nu aveam suficientă răbdare sa o prepar. Desigur, sunt două deserturi diferite – Lemon Meringue Pie este un desert elegant, tarta noastră fiind mai degrabă un preparat rustic, dar care trece cu brio testul gustului. În plus, crusta contine ulei în loc de unt, se poate intinde imediat dupa frământare.

 

INGREDIENTE:

pentru crusta

  • 350 gr faină
  • 100 gr zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 praf de sare
  • 2 oua
  • 80 ml ulei de floare
  • 1 lingurită praf de copt

pentru cremă:

  • 500 ml lapte gras
  • 2 ouă intregi și 2 gălbenușuri
  • 100 gr zahar
  • coaja de la o lamaie, in bucati mari
  • sucul de la 2 lamâi
  • 55 gr amidon

USTENSILE:

  • 1 forma de tarta cu diametrul de 26 cm
  • mixer
  • boluri

MOD DE PREPARARE:

  1. Cojiti o lămâie cat mai subtire, fara partea alba, si stoarceti-i sucul.
  2. Amestecati ouăle si galbenusurile cu zaharul. Adaugati amidonul.
  3. Incalziti laptele impreuna cu coaja de lamaie, pana la punctul de fierbere.
  4. Dati deoparte, eliminati coaja.
  5. Puneti cate un polonic din laptele fierbinte peste crema de ou. Dupa fiecare polonic de lapte amestecati repede si bine, altfel riscati sa coagulati ouale.
  6. Turnati toata crema inapoi in cratiță si puneti la fiert la foc mic. Amestecati continuu cu telul pana crema se ingroasa si capata consistenta unui gel. Nu lasati crema nesupravegheata, este gata in 3-4 minute.
  7. Luati de pe foc, turnati sucul de lămâie, incorporati-l bine cu telul. Daca va place puteti aromatiza crema cu esența de lămaie. Mie nu-mi place esenta de lămâie, prajitura capătă un miros asemanator detergentului de vase, gustul se modifica dramatic, pare mai degraba un preparat industrial. Lamaia bio este foarte parfumata, daca o zgariati cu unghia veti simiti imediat mirosul uleiului continut de coajă.
  8. Puneti folie alimentara direct pe suprafata cremei si lasati sa se răcească complet.
  9. Preparati crusta pentru tarta: bateti usor cele 2 oua cu zaharul, adaugati uleiul si un praf de sare. Cerneti faina impreuna cu praful de copt. Incepeti sa incorprati faina in compozitia cu ouă. Adaugati treptat si framatati pana se formeaza o bila de aluat.
  10. Pe o hârtie de copt intindeti 3/4 din cantitatea de aluat.
  11. Ungeti bine forma de tarta, așezați aluatul, indepartati hartia. Va recomand formele de tarta cu fundul detașabil, sunt foarte comode.
  12. Intepati aluatul cu dintii unei furculite, turnati crema si neteziti-o bine.
  13. Pentru un aspect frumos taiati aluatul de pe marginea formei pana la nivelul cremei.
  14. Intindeti restul de aluat si taiati fasii de aluat groase cam 1,5 cm.  
  15. Asezati fasiile de aluat peste tarta, sub forma de grilaj. Indepartati surplusul. 
  16. Intindeti inca o data resturile de aluat si taiati fasii cat mai lungi, drepte la capete. Asezati-le roata, pe marginea formei.
  17. Incalziti cuptorul la 180 grade si coaceti tarta timp de 40 de minute. Rasuciti-o la jumatatea timpului de copt.
  18. Cand este gata scoateti forma din cuptor si lăsați să se răcească complet pe un grătar de bucătărie. Pudrati-o cu zahar pudră cat timp este caldă.

Be the first to comment

Lasă un răspuns