La Fideuá (Paella cu fidea).

La fel ca Paella, La Fideuá este un preparat spaniol foarte îndrăgit, modul de preparare fiind identic cu cel al paellei, diferit este faptul ca se foloseste fidea (sau alt timp de paste scurte) in locul orezului. Paella si Fideuá nu sunt greu de realizat, dimpotrivă este chiar usor si distractiv, dar contin multe ingrediente care trebuiesc pregatite in prealabil, de aceea trebuie sa va inarmati cu răbdare (puteti coopta membrii familiei) si veti obtine la voi acasa un preparat autentic, pe care nu-l gasiti cu usurinta nici in restaurante. Peștele si fructele de mare, proaspete si de calitate, le gasiti in reteaua magazinelor Metro, precum si in supermarketuri in zona de pescarie. Eu pentru acest preparat am folosit Scorpie de mare, langustine, sepie, midii si creveți. 

INGREDIENTE (4-6 portii):

  • 2 rosii decojite
  • 1/2 ardei gras rosu
  • 1/2 ardei gras verde
  • 2 catei de usturoi
  • 1/2 ardei iute
  • supa de peste (poate fi si supa de pui)
  • paste scurte tipul vermicelli; in lipsa se pot folosi spaghetti
  • 2 fileuri de peste cu carnea un pic mai tare (peste unditar, scorpie de mare, calcan, dar merge si dentex sau biban targat)
  • 100 gr calamar taiat inele
  • 6-12 bucati scoici midii
  • 4-6 creveti
  • 4 langustine
  • 1/2 pahar vin alb
  • sare, piper
  • 2 pliculete cu șofran
  • ulei de măsline

USTENSILE:

  • 1 tigaie specifica pentru paella sau o tigaie cu un diametru mare.

MOD DE PREPARARE:

  1. Curatati pestele si fructele de mare. Aici gasiti explicatii despre curatarea pestelui: http://cheflamineacasa.ro/2017/06/17/couscous-cu-sofran-si-fructe-de-mare/.
  2. Pregatiti o supa de peste (fish stock): caliti rapid morcov, telina, cepa, 3-4 roșii cherry, tije de patrunjel verde si 1 catel usturoi.  Asa cum probabil v-ati obișnuit cu mine, eu intai aromatizez uleiul cu usturoi, busuioc si tije de pătrunel verde, cand incepe sa sfaraie adaug legumele, dar nu este o regula, le puneti de la inceput pe toate. Adaugati carcasa de peste (cap, inotatoare, sira spinării). Caliti pana isi schimba culoarea, stingeti cu jumatate pahar de vin alb, lasati sa se evapore. Turnati apa cat sa acopere legumele si pestele, lasati sa fiarba 40 de minute. Strecurati si filtrati supa, păstrati-o la cald. Dacă nu aveti nervi si timp sa pregătiți supa de peste, faceti una dintrun cub de pui sau vegetală. În străinătate se găsesc si cuburi concentrate de pește, la noi nu am văzut nicăieri. Dacă aveți posibilitatea sa va procurați, faceti-va o rezervă.

  3. Pregatiti pastele. Daca nu gasiti vermicelli folositi spaghetti nr 12 (cat mai groase) din grau dur, pe care le rupeti in segmente de maxim 2 cm. Caliti-le intr-o tigaie fara ulei pana devin usor maronii. Scoateti-le pe o farfurie si lasati-le sa se răcească.
  4. Intr-o tigaie încăpătoare puneti scoicile, asezati capacul si dati focul mare. După 3-4 minute, cand scoicile s-au deschis, inchideti focul si dati deoparte. Desprindeti jumatatea de cochilie goală, păstrați jumătățile pline in lichidul pe care l-au lasat in urma fierberii, pana la momentul prepararii.
  5. Tocati marunt ardeii, rosiile, ardeiul iute si usturoiul. 
  6. Pana aici a fost etapa de pregatire a tuturor ingredientelor, acum incepe prepararea propriuzisa. In tigaia pentru paella puneti la incins cateva linguri de ulei si caliti bine legumele.
  7. Puneti la calit inelele de calamar (sau sepie, baby caracatită, ce gasiti sau ce vă place), amestecati delicat si lasati pana isi schimba culoarea. Adaugati fileurile de peste, asezate pe partea cu pielea, lasati sa se patrunda de gust cateva minute. Stingeti cu vin alb.
  8. Dizolvati sofranul intr-un pahar cu supa caldă apoi adaugati-l peste legume si peste. 
  9. Turnati supa calda cat sa acopere pestele fara sa-l depaseasca, asteptati sa dea in clocot, apoi adaugati pastele. Sarati si piperati, corectati gustul daca considerați necesar. Amestecati ușor cu o lingura de lemn apoi asezati restul fructelor de mare, cat mai frumos, intercaland lagustinele cu creveții si scoicile.
  10. Din acest moment fierbeti Fideuá cat este inscris pe pachetul de paste. Daca folositi o tigaie de paella veti vedea cum se formează o crusta crocanta pe fundul tigaii.
  11. Cand este gata dati deoparte, acoperiti tigaia cu un prosop de bucatarie gros. Lasati 5-7 minute, cat sa se racoreasca si sa se evapore bine tot lichidul, formand o crusta uscata deasupra.
  12. Serviti preparatul pe farfurii calde.

Be the first to comment

Lasă un răspuns